dżem truskawkowy z cukrem

najsmaczniejszy dżem musi być w twojej lodówce! Po raz pierwszy spróbowałem truskawek, kiedy dotarłem do estońskiego lasu. Było dużo jedzenia-jagód. W trawie kusząco czerwone małe jaskrawoczerwone jagody. Smak kwaśny, a w dżemie – dobry! Przekonałem się o tym, gdy moja babcia gotowała dżem truskawkowy. To jest jej przepis kulinarny, którym chcę się z wami podzielić.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
232 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jagody należy dokładnie posortować – po usunięciu zgniłych, spłukać i ostrożnie usunąć łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść je w szerokim naczyniu. Dobrze wlać cukier. A następnie wyślij naczynie z masą truskawek w godzinach 9-10 w chłodne miejsce. W tym czasie jagoda wypuści sok, a następnie zostanie w nim ugotowana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś jagody do naczynia przygotowanego do gotowania,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I zagotuj je. Truskawki są delikatnymi jagodami, dlatego gotujemy je przez około 25 minut na małym ogniu. Nie zapomnij od czasu do czasu Potrząsać miską i cały czas usuwać piankę z dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po ugotowaniu dżemu włóż go do suchych, wysterylizowanych słoików. Ale to nie wszystko. Słoiki należy umieścić w rondlu z wodą, której temperatura będzie podobna do temperatury dżemu i podgrzać wodę do wrzenia. Sterylizujemy litrowe słoiki przez 20 minut, a pół litra - 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie musisz zamknąć słoiki kluczem, schłodzić do temperatury pokojowej. Ale najlepiej przechowywać dżem w ciemnym, chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g

Podobne przepisy