skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jagody należy dokładnie posortować – po usunięciu zgniłych, spłukać i ostrożnie usunąć łodygi.
Krok 2:
Umieść je w szerokim naczyniu. Dobrze wlać cukier. A następnie wyślij naczynie z masą truskawek w godzinach 9-10 w chłodne miejsce. W tym czasie jagoda wypuści sok, a następnie zostanie w nim ugotowana.
Krok 3:
Przenieś jagody do naczynia przygotowanego do gotowania,
Krok 4:
I zagotuj je. Truskawki są delikatnymi jagodami, dlatego gotujemy je przez około 25 minut na małym ogniu. Nie zapomnij od czasu do czasu Potrząsać miską i cały czas usuwać piankę z dżemu.
Krok 5:
Po ugotowaniu dżemu włóż go do suchych, wysterylizowanych słoików. Ale to nie wszystko. Słoiki należy umieścić w rondlu z wodą, której temperatura będzie podobna do temperatury dżemu i podgrzać wodę do wrzenia. Sterylizujemy litrowe słoiki przez 20 minut, a pół litra - 10 minut.
Krok 6:
Następnie musisz zamknąć słoiki kluczem, schłodzić do temperatury pokojowej. Ale najlepiej przechowywać dżem w ciemnym, chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g