dżem morelowy z pestkami moreli na zimę
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Morele są bardzo dobre do mycia.
Krok 3:
Przebijamy każdą długą igłą prosto przez miękką jeszcze kość.
Krok 4:
Następnie ponownie dokładnie spłucz.
Krok 5:
Wlej wodę do garnka i zagotuj.
Krok 6:
Rozłóż owoce w durszlaku
Krok 7:
I trzykrotnie zanurzamy go we wrzącej wodzie na pół minuty.
Krok 8:
Następnie zrzucamy wodę
Krok 9:
I połóż morele na ręczniku papierowym
Krok 10:
Do wyschnięcia.
Krok 11:
1
Krok 12:
1
Krok 13:
Gotuj syrop cukrowy w tej samej misce, w której będziesz gotować dżem.
Krok 14:
Przefiltruj go przez gazę, aby był czysty.
Krok 15:
Morele zanurzamy w gorącym syropie cukrowym,
Krok 16:
Dodaj sok z cytryny
Krok 17:
I gotuj do miękkości, stale usuwając pianę.
Krok 18:
Lepiej gotować w dwóch do trzech dawkach na małym ogniu.
Krok 19:
Do gotowego dżemu możesz dodać wanilię.
Krok 20:
Przekręć dżem morelowy do słoików na zimę))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g