dżem morelowy z pestkami moreli na zimę

pyszny dżem idealnie uzupełni przyjęcie herbaciane! W każdym jedzeniu ważny jest nie tylko smak, ale także jego wygląd. Ale nawet bardzo starannie wykonane jedzenie to tylko połowa sukcesu. Ponieważ kolor odgrywa ogromną rolę w naszym postrzeganiu produktu. Wyobraź sobie, że zaprosiłeś gości i podałeś kilka odmian dżemu z różnych jagód i owoców na herbatę. Ale problem polega na tym, że cały twój dżem ma ten sam brązowy kolor. Robiąc puste miejsca, spieszyłeś się i gotowałeś dżem w jednym kroku, naruszając technologię. I jak chciałbym zobaczyć na stole, czerwony, malinowy, zielony, biały, pomarańczowy dżem - wszystkie najczystsze kolory. Wtedy dokładnie to, czego wszyscy by spróbowali, i jako gospodyni byłabyś na topie. Spróbujmy kulinarnego przepisu na niezwykły zielony dżem z niedojrzałych moreli.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 42 g
167 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Morele są bardzo dobre do mycia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebijamy każdą długą igłą prosto przez miękką jeszcze kość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ponownie dokładnie spłucz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do garnka i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż owoce w durszlaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I trzykrotnie zanurzamy go we wrzącej wodzie na pół minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zrzucamy wodę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I połóż morele na ręczniku papierowym

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do wyschnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    1

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    1

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj syrop cukrowy w tej samej misce, w której będziesz gotować dżem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przefiltruj go przez gazę, aby był czysty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Morele zanurzamy w gorącym syropie cukrowym,

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj sok z cytryny

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I gotuj do miękkości, stale usuwając pianę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Lepiej gotować w dwóch do trzech dawkach na małym ogniu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do gotowego dżemu możesz dodać wanilię.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przekręć dżem morelowy do słoików na zimę))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy