Lemon ear z łososia
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz ugotować bulion na każdej małej rybie, która pojawi się na rynku i której smak jest przyjemny. Gotuję z małych okoni, ale szczotki też są bardzo dobre. Bulion jest dokładnie filtrowany przez kilka warstw gazy. Z łososia usuwam duże kości i zostawiam tylko filet, który kroję na porcje. Włóż kawałki ryby do bulionu, dodaj startą marchewkę, liście laurowe, zioła i przyprawy i gotuj ucho, aż łosoś będzie gotowy. Gdy ryba jest gotowa, wkładam do ucha kawałek masła. W każdym talerzu wkładam cienką pół-cytrynę. Niektórzy dodają ziemniaki, ale całkowicie przestrzegam przepisu i nie robię tego. Brak ziemniaków pozwala w pełni cieszyć się smakiem zupy rybnej. Przeczytałem przepis na zupę cytrynową z łososia w jednym z czasopism dla wędkarzy. Tam drukuje się wiele takich przepisów, a niektóre z nich są bardzo interesujące. Cytrynowe ucho mnie nie zawiodło, spodobało się każdemu, kto miał okazję go wypróbować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g