skład / składniki
metoda gotowania
z różnych rodzajów dżemów, które przygotowywałem na zimę, moją ulubioną rzeczą w naszej rodzinie jest dżem śliwkowy z morelami. To jedzenie stało się dla nas jeszcze przyjemniejsze, gdy dowiedziałem się, że od dawna udowodniona przydatność świeżych śliwek jest zachowana po ugotowaniu z nich dżemu, a niewielka ilość moreli nadaje dżemowi pikanterii. Przepis kulinarny na to danie jest prosty do wykonania i nie sprawia większych kłopotów. Możesz zrobić dżem zarówno z pestkami, jak i bez. Aby to zrobić, posortuj i spłucz dojrzałe śliwki i morele, włóż do durszlaka i zanurz w gorącej wodzie przez 3 minuty, a następnie zalej je zimną wodą. Jeśli robisz dżem z nasionami, jagody należy przebić (na przykład wykałaczką). Jeśli robisz bez pestek, pokrój je i usuń. Przygotuj syrop z wody i granulowanego cukru. Wlać przygotowane jagody gorącym syropem i pozostawić do namoczenia przez 8 godzin. Następnie stawiamy na wolnym ogniu, wyłączamy, gdy tylko zacznie się gotować. I znowu nalegamy 8 godzin. Jeśli jagody z pestkami, powtarzamy tę procedurę jeszcze 3 razy, jeśli bez pestek, to 2 razy. Zamykamy w słoikach.
dzięki temu bogatemu w witaminy zapasowi zimą nie będzie bać się beri-beri!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g