skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Uwielbiam chude sałatki z grzybami! Gotuję go stale, za każdym razem zmieniając przepis, a za każdym razem ten przepis kulinarny okazuje się coraz smaczniejszy. Ten stary przepis na klasyczny vinaigrette - bezmięsną sałatkę został przejrzany w jednej książce kucharskiej. Moim zdaniem jest najlepszy ze wszystkich. Oceń!
przygotowanie jest bardzo proste, jednak, jak każdy winegret, nic niezwykłego. Warzywa gotujemy również w skórce (gotuję je w osolonej wodzie), zwykle lubię je kroić w duże kostki, wtedy sałatka okazuje się piękniejsza. Natychmiast wlej ocet, aby buraki nie straciły koloru. Ale pikle i grzyby można drobno posiekać. Do dressingu wymieszaj olej roślinny z solą, stewią i musztardą.
zazwyczaj przygotowuję chudą sałatkę z grzybami tuż przed podaniem, aby uzyskać mniej soku. Również przed podaniem układam winegret na talerzach i posypuję posiekaną zieloną cebulą. Resztki można schować do lodówki, gdzie sałatę można przechowywać przez kilka dni
bardzo smaczne!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Stewia w saszetkach - 0 kcal/100g