skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Opłucz owoce i sałatę.
Krok 2:
Pokrój czereśnie na pół, usuń pestki. Obierz pomarańcze, cienkim nożem Wytnij plasterki, uwalniając je od błon.
Krok 3:
Połóż liść rukoli, plasterki pomarańczy, czereśnie i ser na talerzu.
Krok 4:
Przygotuj sos, mieszając sok pomarańczowy i cytrynowy w misce, dodaj trochę soli, wymieszaj, wlej olej i jeszcze raz wymieszaj. Skrop sałatkę dressingiem, nie mieszaj, lekko pieprz.
Krok 5:
Posyp orzeszkami pinii na wierzchu / w razie potrzeby orzechy można lekko usmażyć na suchej patelni, lubię je na surowo/. Orzeszki piniowe można zastąpić sezamem, nasionami, ale smak będzie inny.
Krok 6:
Sałatka jest ładniejsza do gotowania i serwowania w porcjach. Podawaj od razu, ale nie ma problemu, jeśli jest trochę w lodówce. Smacznego !
w zależności od pory roku czereśnie można zastąpić winogronami. Możesz dodać drobno posiekaną słodką, czerwoną / Jałtańską / cebulę i ziarna granatu - będzie również smaczna i piękna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g