skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wyjmij kulki mozzarelli z solanki i osusz. Rukolę umyć i osuszyć. Pokrój duże liście na pół.
Krok 2:
Tankowanie. Sos balsamiczny wymieszać z oliwą z oliwek i wymieszać.
Krok 3:
Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Pokrój duże jagody na 4 części, średnie-na pół.
Krok 4:
Połóż liście rukoli na talerzu. Ułóż kulki mozzarelli i truskawki na wierzchu.
Krok 5:
Posyp sałatkę białym sezamem.Jeśli są orzeszki piniowe, możesz zastąpić je sezamem.
Krok 6:
Polej sałatkę sosem oliwkowo-balsamicznym, a następnie płynnym miodem (jeśli miód jest kandyzowany - najpierw go rozpuść) i syropem truskawkowym.
przepis na tę sałatkę został wymyślony w drodze. Od dawna przeglądałem różne czasopisma i często natknąłem się na sałatkę z truskawkami i rukolą. Wszystko to wyglądało interesująco i pięknie, a nawet czerwone jagody na zielonej rukoli wyglądają niesamowicie. Więc kiedy miałem do dyspozycji trochę świeżych truskawek, postanowiłem spełnić marzenia. Jednak, jak zawsze, zrobiła wszystko po swojemu. W ten sposób dodano balsamiczny, syrop truskawkowy i sezam. Początkowo chciałem wziąć orzeszki piniowe zamiast sezamu, ale w ostatniej chwili postanowiłem je zastąpić. Z orzeszkami pinii powinno być nie mniej smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g