Sałatka z truskawkami i rukolą

Sałatka deserowa o bardzo ciekawym i niezwykłym smaku. Cykl & quot; Czerwony i czarny" - 6. Smak tej sałatki po prostu mnie zszokował - wszystko jest bardzo harmonijnie połączone. Szczególnie podobał mi się dźwięk sosu truskawkowego z resztą składników dressingu - obawiano się, że nie będzie pasował do sosu balsamicznego i oliwy z oliwek i zepsuje smak. Obawy się nie spełniły i okazało się, że jest to po prostu wspaniała wiosenno-letnia sałatka, którą teraz będę stale gotować. Sałatka deserowa, słodka, dobrze pasuje do białego lub różowego półsłodkiego wina.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 41 % 16 g
221 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wyjmij kulki mozzarelli z solanki i osusz. Rukolę umyć i osuszyć. Pokrój duże liście na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tankowanie. Sos balsamiczny wymieszać z oliwą z oliwek i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Pokrój duże jagody na 4 części, średnie-na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż liście rukoli na talerzu. Ułóż kulki mozzarelli i truskawki na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp sałatkę białym sezamem.Jeśli są orzeszki piniowe, możesz zastąpić je sezamem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej sałatkę sosem oliwkowo-balsamicznym, a następnie płynnym miodem (jeśli miód jest kandyzowany - najpierw go rozpuść) i syropem truskawkowym.

przepis na tę sałatkę został wymyślony w drodze. Od dawna przeglądałem różne czasopisma i często natknąłem się na sałatkę z truskawkami i rukolą. Wszystko to wyglądało interesująco i pięknie, a nawet czerwone jagody na zielonej rukoli wyglądają niesamowicie. Więc kiedy miałem do dyspozycji trochę świeżych truskawek, postanowiłem spełnić marzenia. Jednak, jak zawsze, zrobiła wszystko po swojemu. W ten sposób dodano balsamiczny, syrop truskawkowy i sezam. Początkowo chciałem wziąć orzeszki piniowe zamiast sezamu, ale w ostatniej chwili postanowiłem je zastąpić. Z orzeszkami pinii powinno być nie mniej smaczne. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy