skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biały biszkopt: ubij jajka, aż zwiększą objętość, a następnie stopniowo dodając cukier, ubijaj przez kolejne 7 minut. Dodaj mąkę cienkim strumieniem, delikatnie mieszając od dołu do góry. Ciasto wlać do dzielonej formy o wymiarach 24 cm, wyłożonej pergaminem, równomiernie rozprowadzić na formie, kilkakrotnie obracając formę zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Schłodzić gotowy biszkopt. Okaże się, że ma około 1,5 cm wysokości.
Krok 2:
Biszkopt czekoladowy: aby zrobić biszkopt czekoladowy, musisz razem przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodaj cukier i wymieszaj. Ubij jajka, dodaj do luźnych składników, dokładnie wymieszaj. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obróć formę kilka razy w prawo. Piec biszkopt czekoladowy przez 20-30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Schłodzić gotowy biszkopt. Okaże się, że ma około 3,5 cm wysokości.
Krok 3:
Pokrój schłodzony biszkopt czekoladowy na 2 ciasta. Pozostaw biały biszkopt bez zmian, nie musisz go ciąć.
Krok 4:
Powinieneś zrobić 2 ciasta czekoladowe i 1 białe ciasto.
Krok 5:
Połóż jedno ciasto czekoladowe na białym cieście i użyj szablonu pośrodku tych dwóch ciast, aby wyciąć gwiazdę. Z białych i czekoladowych gwiazdek wyciętych z ciast możesz zrobić ciasto, smarując gwiazdki kremem.
Krok 6:
Impregnacja: aby przygotować impregnację w proporcjach 50 na 50, wymieszaj odcedzony dżem truskawkowy i wodę, dodaj trochę koniaku i wymieszaj, należy uzyskać 250 ml impregnacji. Połóż ciasto czekoladowe bez gwiazdy na naczyniu i namocz je.
Krok 7:
Krem: aby przygotować krem, produkty muszą mieć temperaturę pokojową, a następnie krem będzie jednolity.
Krok 8:
Wymieszaj gotowane i zwykłe mleko skondensowane, masło i koniak w blenderze na gładką masę. Krem okaże się przyjemny i delikatny.
Krok 9:
Posmaruj namoczone ciasto czekoladowe kremem.
Krok 10:
Połóż białe ciasto na cieście czekoladowym, namocz je i posmaruj kremem.
Krok 11:
Połóż ciasto czekoladowe z gwiazdą na białym cieście, posmaruj boki ciasta kremem.
Krok 12:
Lukier: aby zrobić lukier, wymieszaj kakao i cukier, wlej śmietanę i na małym ogniu, ciągle mieszając, zagotuj, ale nie gotuj! Schłodzić lukier i przykryć nim ciasto.
Krok 13:
Posyp: posiekaj orzechy włoskie i udekoruj boki ciasta.
Krok 14:
Dekoracja: przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlej do dowolnej kokilki. Gdy galaretka stwardnieje, pokrój ją na kawałki i wypełnij gwiazdką na torcie. Udekoruj tort urodzinowy & quot; 23 lutego & quot; wiśniami koktajlowymi, kulkami cukierniczymi, pozwól im się namoczyć i możesz podać do stołu. Miłego picia herbaty! Szczęśliwego Dnia Obrońcy Ojczyzny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g