delikatny deser z twarogu z żelatyną

pyszny i zdrowy deser, który dzieci uwielbiają. Niewątpliwie produkty mleczne są bardzo zdrowe! Ich połączenie jest niezbędnym źródłem wapnia dla dorosłych i dzieci. Proponuję przygotować pyszny deser z twarogu i śmietany.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 53 % 27 g
308 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę napełnij mlekiem i pozostaw na 30-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Słodki ser, śmietana i cukier za pomocą miksera zamieniają się w jednorodną masę. Spuchniętą żelatynę należy podgrzać do temperatury 50-60 stopni i wszystko wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej do pojemnika i włóż do lodówki na 5 godzin. Gotowy deser twarogowo-śmietanowy dekorujemy czekoladą, owocami lub płatkami kokosowymi według własnego uznania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g

Podobne przepisy