zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na cieście francuskim

zawsze możesz zrobić nowe danie z resztek wczorajszej kolacji. Podawany z każdą koreańską sałatką. Pikantność sałatki dodaje smaku temu daniu
ღ Katrin ღAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 45 % 23 g
węglowodany 39 % 20 g
322 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj ziemniaki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, sól i ubij mikserem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mięso mielone, arkusz ciasta francuskiego bez ciasta drożdżowego, twardy ser (według własnego gustu) i oczywiście naczynie do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj formę masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj arkusz ciasta francuskiego na wymiar formy z niewielkim marginesem na krawędziach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na wysmarowanej tłuszczem formie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż tłuczone ziemniaki na cieście

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym kroku rozprowadzamy mięso mielone na puree ziemniaczanym-mniej więcej po brzegi ciasta francuskiego

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powierzchnię obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C na około 30 min.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g

Podobne przepisy