Zupa pomidorowa z czosnkiem i aromatycznymi ziołami

zupa pomidorowa z bazylią to prawdziwy klasyk gatunku!
Diana JanowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

rozgrzej olej w dużym rondlu i dodaj posiekaną cebulę. Smaż przez 3-4 minuty, aż stanie się przezroczysty, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut.

w blenderze zmiel pomidory. Dodaj powstałe puree do smażenia i dodaj wodę. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego. Dodaj sól, pieprz, zioła i drobno posiekaną bazylię. Zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego i pozostaw na kuchence na kilka minut.

W razie potrzeby podawaj zupę ze świeżą bazylią, grzankami i śmietaną lub serem feta.

przepis zawdzięcza stronie Vegeterian.com
Gazeta taka jest)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy