pierogi z mrożonych jagód chude

najdelikatniejsze ciasto ze słodkim nadzieniem jagodowym! Dzieci po prostu uwielbiają te pierogi. Dobrze, że mam zamrażarkę, w której zmroziłem dużo jagód, bardzo mi pomagają. Podaję danie z miodem lub kwaśną śmietaną, można polać roztopionym masłem.
HoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 76 % 38 g
232 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wymieszaj suche składniki ciasta, dodaj olej roślinny i wymieszaj. Mleko doprowadzić do wrzenia i wlać do ciasta. Za pomocą szpatułki zbieramy go w bryłę. Następnie posyp stół mąką i kontynuuj ugniatanie rękami.
2.Rozwałkuj koła i rozłóż mrożone jagody na środku, dodaj cukier. Krawędzie są bardzo dobrze ściśnięte, aby sok nie wylewał się podczas gotowania.
3. Wkładamy patelnię do ognia, wlewamy wodę i trochę solimy. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, mieszamy, gdy rosną, gotujemy przez kilka minut i wyłączamy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy