skład / składniki
metoda gotowania
1. Liście chrzanu, pietruszkę, koperek, seler umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój cały koperek wraz z łodygą, a pietruszka, seler i chrzan - tylko liście.
2. Pieprz oczyszczamy z nasion i łodyg (pracujemy w jednorazowych gumowych rękawiczkach), myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy również czosnek.
3. Przygotowane zioła, paprykę i czosnek mielimy maszynką do mięsa.
4. Posolić powstałą masę, zrobić małe zagłębienie w środku i odstawić na 10 minut, aby w zagłębieniu powstał sok, po czym wlać do niego esencję octu i dokładnie wymieszać masę.
5. Pozostaw masę na godzinę, a następnie włóż do czystych suchych słoików(suchych! jest to bardzo ważne), przekręcamy pokrywki i wysyłamy do lodówki.
dostałem 2 puszki o łącznej pojemności 700 ml.
Adjika jest bardzo niezwykła, pikantna i jasna. Spożywaj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g