Zielona adjika palce lizać na zimę

Pikantny kęs na zimę! Jasne, soczyste, świeże! Ta Adjika jest szczególnie popularna w naszej rodzinie, więc śmiało publikuję przepis, jestem pewien,że spodoba się wielu!
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

1. Liście chrzanu, pietruszkę, koperek, seler umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój cały koperek wraz z łodygą, a pietruszka, seler i chrzan - tylko liście.

2. Pieprz oczyszczamy z nasion i łodyg (pracujemy w jednorazowych gumowych rękawiczkach), myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy również czosnek.

3. Przygotowane zioła, paprykę i czosnek mielimy maszynką do mięsa.

4. Posolić powstałą masę, zrobić małe zagłębienie w środku i odstawić na 10 minut, aby w zagłębieniu powstał sok, po czym wlać do niego esencję octu i dokładnie wymieszać masę.

5. Pozostaw masę na godzinę, a następnie włóż do czystych suchych słoików(suchych! jest to bardzo ważne), przekręcamy pokrywki i wysyłamy do lodówki.

dostałem 2 puszki o łącznej pojemności 700 ml.

Adjika jest bardzo niezwykła, pikantna i jasna. Spożywaj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy