zrazy z mielonego mięsa na jajku

soczyste zrazy są pachnące i smaczne i rozpływają się w ustach! Mięso mielone powinno być wystarczająco tłuste, w przeciwnym razie zrazy są nieco suche. Lub, aby dodać dodatkowej soczystości do każdego oka, możesz umieścić mały pasek masła w nadzieniu.
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 30 % 9 g
167 kcal
IG: 33 / 22 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

dodatki

zetrzyj jajka na grubej tarce lub posiekaj nożem. Sól do smaku.

posiekaj zieloną cebulę i smaż do miękkości. Ostudzić i wymieszać z startymi jajkami.

dusić kapustę i wymieszać surowe jajko przed końcem.

suszone grzyby moczyć, a następnie gotować do miękkości. Przełóż przez maszynę do mięsa wraz z jajkami.

ubij surowe jajka z mlekiem, dodaj sól, pieprz i w razie potrzeby 1 łyżkę mąki. Ugotuj omlet, ostudź i pokrój na podłużne kawałki.

ugotuj ryż lub kaszę gryczaną w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, wymieszać z posiekanymi gotowanymi jajkami i w razie potrzeby z duszoną lub smażoną cebulą.

drobno posiekaj cebulę i podsmaż. Ogórki kiszone obrać z grubej skóry i twardych nasion, drobno pokruszyć lub pocierać i pozostawić (gotować przez kilka minut) w niewielkiej ilości wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal / 100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal / 100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy