zupa grzybowa puree z borowików ze śmietaną

zapaleni zbieracze grzybów pokochają taką wspaniałą zupę! Dla miłośników zbierania grzybów sezon grzybowy przynosi ogromną różnorodność żywności, w zasadzie wszyscy starają się przygotować grzyby na przyszłość, ale lepiej jest je gotować i jeść świeże. Zupa grzybowa puree przepis, który pomaga zebrać dobro najbardziej optymalną metodą kulinarną.
LusinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
72 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

grzyby są używane głównie w postaci smażonej,ale powiem ci, lepiej ugotować zupę grzybową ze świeżych grzybów. Prawie wszystkie grzyby gąbczaste będą działać. 
i tak oczyść grzyby, dokładnie umyj i drobno posiekaj. Następnie przenieś do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj kilka łyżek masła i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
następnie wlej przesianą mąkę i wlej bulion. Sól, pieprz i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj mleko i śmietanę. Gotuj przez kolejne 20 minut.
następnie przenieś zupę do blendera i zmiel na puree. Wróć do rondla i podgrzej na małym ogniu. Gotową zupę wlej do talerzy i podawaj.
zupa jest bardzo aromatyczna i smaczna, ponieważ nic nie zastąpi bogatego aromatu świeżo zebranych borowików. Zupę można również przygotować z innych grzybów, w tym pieczarek. Spróbuj, a nie pożałujesz

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Borowiki - 31   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy