skład / składniki
metoda gotowania
to danie kuchni greckiej nauczyłem się gotować we wczesnej młodości. Zawsze lubiłem krewetki i zbierałem wycinki z gazet i kalendarzy ściennych, w których natknąłem się na przepisy kulinarne z nich. Okazało się, że mam ten prosty przepis kulinarny, a teraz bardzo często robię sałatkę ogórkowo-marchewkową z krewetkami. Gotowanie jest proste, a smak jest absolutnie niesamowity. Dlatego jest jednym z moich ulubionych. Zamrożone krewetki umieszczam w kuchence mikrofalowej na piętnaście minut w trybie rozmrażania, a następnie zdejmuję muszle i rozkładam krewetki na włókna. W tym czasie gotuję ziemniaki z marchewką w jednym rondlu. Kiedy są ugotowane i wystarczająco schłodzone, kroję je w małe kostki. Połowę warzyw doprawiam majonezem i kładę na środku naczynia, układam krewetki na wierzchu. Na krawędzi naczynia układam pozostałe kostki ziemniaków i marchewki. Siekam koperek i posypuję nim ten Grecki cud kulinarny. Zawsze możesz zorganizować sobie małe wakacje, jeśli opakowanie krewetek leżało w zamrażarce, a przepis na sałatkę ogórkowo-marchewkową z krewetkami jest pod ręką. Takie jedzenie rzadko pozostawia nikogo obojętnym, a miłośnicy owoców morza są całkowicie zachwyceni i na pewno kilka razy nakładają je na talerze. Najczęściej musisz podwoić liczbę składników, ale na kolację w bliskim przyjaznym kręgu zwykle wystarczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g