skład / składniki
metoda gotowania
Królewskie życie postrzegamy mglisto. Trudno nam sobie wyobrazić, że królowie są żywymi ludźmi, którzy potrzebują ubrań i jedzenia. I chociaż każdy z nas czytał o bujnych ucztach i obiadach na dworze, ale raczej niejasno wyobrażamy sobie kulinarne przepisy na potrawy godne królewskiego stołu. O tej sałatce mogę śmiało powiedzieć-tak, bardzo lubi angielską królową.
składniki sosu-masło orzechowe, ocet i pieprz ubij razem w małej misce i odłóż na bok. Jajka przepiórcze gotujemy przez 4 minuty, następnie zanurzamy w zimnej wodzie i obieramy. Jajka i gotowane krewetki zamykamy pokrywką i wysyłamy do lodówki. Teraz zajmijmy się przygotowaniem liści sałaty. Należy je dokładnie umyć i wysuszyć. Pokrój filet z łososia na cienkie duże talerze.
połóż sałatkę na talerzu. Ponownie ubij dressing i wlej połowę bezpośrednio na liście.Połóż kawałki łososia na wierzchu. Jajka kroimy na pół i razem z krewetkami układamy wokół łososia. Posyp wszystko pozostałym dressingiem na wierzchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło orzechowe - 570 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g