skład / składniki
metoda gotowania
najpierw gotuję mięso wołowe. A potem dwa razy, a najlepiej trzy razy, przepuszczam gotowane mięso przez maszynę do mięsa. Następnie ubijam jajko. Następnie dokładnie wymieszaj mięso z jajkiem, uformuj "kotlety", podobne do dużego jajka pod względem wielkości i kształtu, i zwiń je w bułkę tartą. Ostatnim akcentem gotowania jajek wołowych w stylu szkockim jest smażenie ich ze wszystkich stron na patelni na umiarkowanym ogniu. Na stole najlepiej podawać pod warstwą kwaśnej śmietany, ale można też z pikantnym sosem pomidorowym lub warzywami. Ten posiłek nie pozostawi obojętnym żadnego ucznia, a niektórzy z nich będą po prostu zachwyceni. W końcu jest przygotowywany po prostu, a pod względem wyglądu i smaku - przysmak restauracyjny. Z jajkami po szkocku z wołowiny zapoznał mnie znajomy, pasjonat kultury celtyckiej i od tego czasu Plik z tym przepisem kulinarnym jest zawsze na "pulpicie" mojego komputera na wypadek, gdybym chciał go natychmiast ugotować, a zdarza się to prawie co tydzień. To wspaniałe jedzenie, które zawsze może zadowolić niespodziewanych gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g