skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mięso na węglu drzewnym z aromatycznymi ziołami i czosnkiem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest używać świeżych ziół, ale możesz wziąć suche. Ilość czosnku, pieprzu i pozostałych składników może się nieznacznie różnić w zależności od preferencji smakowych. Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Obierz czosnek, opłucz i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Umyj i osusz zioła. W przepisie użyłam kilku gałązek świeżego tymianku i jednej niepełnej łyżeczki suchego rozmarynu. W głębokiej małej misce wyślij czosnek, liście tymianku i rozmaryn.
Krok 3:
Wlej bezzapachową oliwę lub olej roślinny.
Krok 4:
Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć gotowego mielonego grubego pieprzu. Ale ręcznie mielony groszek jest wielokrotnie bardziej aromatyczny niż mielony zakupiony pieprz.
Krok 5:
Wyślij paprykę do czosnku z ziołami i wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż dwie niekompletne łyżeczki marynaty osobno, przydadzą się później.
Krok 6:
Rozłóż pozostałą marynatę czosnkową równomiernie na kawałki mięsa.
Krok 7:
Masuj przyprawy olejem na całej powierzchni wołowiny. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na około godzinę.
Krok 8:
Rozpal grill. Gdy ogień się wypali i pozostaną węgle, przejdź do następnego kroku gotowania. Połóż steki na suchym, rozgrzanym grillu. Najpierw usuń kawałki czosnku z wołowiny, w przeciwnym razie mogą się przypalić. Smaż na dużym ogniu, aż pojawi się apetyczna złota skorupa.
Krok 9:
Odwróć mięso i odstaw, aż druga strona się zarumieni.
Krok 10:
Gotowe steki owinąć folią i odstawić & quot; odpocząć & quot; na około 10 minut.
Krok 11:
Połóż steki na talerzu, Posol każdy kawałek do smaku. Rozłóż wcześniej odłożony sos czosnkowy na kawałki mięsa.
Krok 12:
Podawaj na gorąco z sałatkami i świeżymi warzywami.
Krok 13:
Steki są bardzo soczyste i aromatyczne.
Czas pieczenia steków zależy całkowicie od stopnia usmażenia gotowego mięsa i od tego, jak silne jest ciepło w grillu.
smażyłem wołowinę przez 3-5 minut z każdej strony, a steki skończyłem z "medium".
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g