mięso smażone na węglu drzewnym

soczysty, nieporównywalnie pyszny, dla prawdziwych smakoszy! Co jest lepszego niż mięso na węglu drzewnym gotowane na grillu węglowym? Zioła i czosnek nadadzą wołowinie szczególny akcent. Mięso okazuje się bardzo aromatyczne, soczyste i niesamowicie smaczne!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 20 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mięso na węglu drzewnym z aromatycznymi ziołami i czosnkiem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Lepiej jest używać świeżych ziół, ale możesz wziąć suche. Ilość czosnku, pieprzu i pozostałych składników może się nieznacznie różnić w zależności od preferencji smakowych. Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek, opłucz i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Umyj i osusz zioła. W przepisie użyłam kilku gałązek świeżego tymianku i jednej niepełnej łyżeczki suchego rozmarynu. W głębokiej małej misce wyślij czosnek, liście tymianku i rozmaryn.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej bezzapachową oliwę lub olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ziarna pieprzu w moździerzu. Możesz użyć gotowego mielonego grubego pieprzu. Ale ręcznie mielony groszek jest wielokrotnie bardziej aromatyczny niż mielony zakupiony pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij paprykę do czosnku z ziołami i wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż dwie niekompletne łyżeczki marynaty osobno, przydadzą się później.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż pozostałą marynatę czosnkową równomiernie na kawałki mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masuj przyprawy olejem na całej powierzchni wołowiny. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na około godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozpal grill. Gdy ogień się wypali i pozostaną węgle, przejdź do następnego kroku gotowania. Połóż steki na suchym, rozgrzanym grillu. Najpierw usuń kawałki czosnku z wołowiny, w przeciwnym razie mogą się przypalić. Smaż na dużym ogniu, aż pojawi się apetyczna złota skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć mięso i odstaw, aż druga strona się zarumieni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe steki owinąć folią i odstawić & quot; odpocząć & quot; na około 10 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż steki na talerzu, Posol każdy kawałek do smaku. Rozłóż wcześniej odłożony sos czosnkowy na kawałki mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco z sałatkami i świeżymi warzywami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Steki są bardzo soczyste i aromatyczne.

Czas pieczenia steków zależy całkowicie od stopnia usmażenia gotowego mięsa i od tego, jak silne jest ciepło w grillu. 

smażyłem wołowinę przez 3-5 minut z każdej strony, a steki skończyłem z "medium".  

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy