skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do tego prostego dania. Możesz użyć dowolnego bochenka. Jeśli bochenek jest wąski jak bagietka, wystarczy go pokroić w cienkie koła o grubości nie większej niż 1 centymetr. Kawałki szerokiego bochenka lepiej pokroić na kilka części. Do takiego dania możesz nawet użyć lekko wysuszonego lub wczorajszego bochenka. Pieczony Bochenek śniadaniowy to świetny sposób na zastosowanie resztek bochenka z obiadu lub kolacji.
Krok 2:
Jaja kurze wbijamy do miski. Dodaj szczyptę soli i czarny pieprz do smaku.
Krok 3:
Ubij jajka widelcem lub mikserem, aż powstanie mieszanina o jednolitej konsystencji i sól całkowicie się rozpuści. Jeśli chcesz, aby grzanki z bochenka w jajku były słodkie, zamiast czarnego mielonego pieprzu musisz dodać cukier do smaku.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Gdy olej się rozgrzeje, kładziemy na nim kawałki bochenka, uprzednio zanurzone w mieszance jajecznej. Nie trzeba długo trzymać Bochenka w mieszance jajecznej, aby nie był mocno nasycony płynem, w przeciwnym razie może się nie upiec. Smażyć kawałki bochenka w jajku na średnim ogniu z jednej strony, aż powstanie złoty kolor.
Krok 5:
Następnie obróć kawałki bochenka na drugą stronę szpatułką i smaż je również na złoty kolor. Aby mieć pewność, że bochenek z jajkiem jest dobrze usmażony, możesz zamknąć patelnię pokrywką i trzymać patelnię w ogniu przez kolejne kilka minut.
Krok 6:
Zdejmij pokrywkę z patelni, Bochenek w jajku jest gotowy. Rozłóż bochenek na talerzu i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. W razie potrzeby kawałki bochenka można posypać posiekanymi świeżymi ziołami, a jeśli grzanki są słodkie, można je podawać z dżemem lub dżemem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g