smażony Bochenek w jajku

szybka i łatwa do przygotowania przekąska śniadaniowa! Kiedy nie ma czasu i wyobraźni na przygotowanie złożonych śniadań, szybka przekąska może pomóc – smażony Bochenek w jajku. Składniki tego łatwego Dania zawsze znajdą się w lodówce w każdym domu. Jeśli nie ma bochenka, można go zastąpić białym chlebem, ale z bochenkiem okazuje się pełniejszy, delikatniejszy i smaczniejszy. W razie potrzeby ta przekąska może być deserowa słodka lub odwrotnie, pikantna z dodatkiem soli i czarnego pieprzu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 67 % 37 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do tego prostego dania. Możesz użyć dowolnego bochenka. Jeśli bochenek jest wąski jak bagietka, wystarczy go pokroić w cienkie koła o grubości nie większej niż 1 centymetr. Kawałki szerokiego bochenka lepiej pokroić na kilka części. Do takiego dania możesz nawet użyć lekko wysuszonego lub wczorajszego bochenka. Pieczony Bochenek śniadaniowy to świetny sposób na zastosowanie resztek bochenka z obiadu lub kolacji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze wbijamy do miski. Dodaj szczyptę soli i czarny pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka widelcem lub mikserem, aż powstanie mieszanina o jednolitej konsystencji i sól całkowicie się rozpuści. Jeśli chcesz, aby grzanki z bochenka w jajku były słodkie, zamiast czarnego mielonego pieprzu musisz dodać cukier do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Gdy olej się rozgrzeje, kładziemy na nim kawałki bochenka, uprzednio zanurzone w mieszance jajecznej. Nie trzeba długo trzymać Bochenka w mieszance jajecznej, aby nie był mocno nasycony płynem, w przeciwnym razie może się nie upiec. Smażyć kawałki bochenka w jajku na średnim ogniu z jednej strony, aż powstanie złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie obróć kawałki bochenka na drugą stronę szpatułką i smaż je również na złoty kolor. Aby mieć pewność, że bochenek z jajkiem jest dobrze usmażony, możesz zamknąć patelnię pokrywką i trzymać patelnię w ogniu przez kolejne kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij pokrywkę z patelni, Bochenek w jajku jest gotowy. Rozłóż bochenek na talerzu i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. W razie potrzeby kawałki bochenka można posypać posiekanymi świeżymi ziołami, a jeśli grzanki są słodkie, można je podawać z dżemem lub dżemem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy