smażone pierogi ze śmietaną na patelni

Prosta, pyszna i satysfakcjonująca Kolacja w 20 minut! Smażone pierogi ze śmietaną na patelni to świetne danie w pośpiechu, gdy nie ma czasu ani ochoty na gotowanie. Odpowiednie są zarówno zakupione, jak i domowe pierogi, z mięsem lub innym nadzieniem według własnych upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 54 % 15 g
166 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pierogi ze śmietaną na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Pierogi natychmiast zamrożone. Przed gotowaniem nie trzeba ich rozmrażać. Używam śmietany 15% tłuszczu. Weź dowolne przyprawy według własnych upodobań. Możesz zrobić tylko zmielony pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż zamrożone pierogi i smaż je z obu stron, aż będą złote.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej szklance wymieszaj śmietanę z wodą. Dodaj trochę soli i przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z sosem śmietanowym polej pierogi, zagotuj wszystko i przykryj. Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania pierogi wzrosły, wchłonęły cały płyn i zostały całkowicie nasycone kwaśnym smakiem. Gotowe pierogi posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy