skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć pierogi ze śmietaną na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Pierogi natychmiast zamrożone. Przed gotowaniem nie trzeba ich rozmrażać. Używam śmietany 15% tłuszczu. Weź dowolne przyprawy według własnych upodobań. Możesz zrobić tylko zmielony pieprz.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż zamrożone pierogi i smaż je z obu stron, aż będą złote.
Krok 3:
W osobnej szklance wymieszaj śmietanę z wodą. Dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 4:
Z sosem śmietanowym polej pierogi, zagotuj wszystko i przykryj. Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 5:
Podczas gotowania pierogi wzrosły, wchłonęły cały płyn i zostały całkowicie nasycone kwaśnym smakiem. Gotowe pierogi posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierogi - 255 kcal/100g