smażone ziemniaki z kurkami i cebulą na patelni

Gotowanie jest bardzo proste, a smak i aromat są super. Spróbuj! Smażone ziemniaki z kurkami i cebulą na patelni w sezonie grzybowym są jednym z najczęstszych w gotowaniu. Ja też zamrażam to danie na zimę. Możesz razem z ziemniakami lub możesz zamrozić tylko smażone grzyby z cebulą.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 67 % 10 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć kurki z ziemniakami i cebulą na patelni? Do przygotowania tego dania użyjemy świeżych grzybów, które właśnie zebraliśmy w lesie. Oczyść świeże kurki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Podczas gotowania usuń piankę z grzybów. Następnie wrzuć do durszlaka i ponownie spłucz pod kranem. Pozwól całej wodzie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz cebulę. Pokrój go drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Smaż cebulę przez kilka minut, aż będzie lekko złocista.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ugotowane kurki na patelnię do cebuli. Kontynuuj smażenie wszystkiego razem przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie obierz i umyj ziemniaki. Pokrój ziemniaki w paski i opłucz. Jest to konieczne, aby zmyć nadmiar skrobi. Dzięki tej procedurze ziemniaki będą się mniej łamać podczas smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone ziemniaki na patelnię do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu dobrze wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę soli i przyprawy do smaku. Podawaj ziemniaki z kurkami natychmiast na gorąco. Bardzo smaczne! Smacznego!

świetne, satysfakcjonujące, samodzielne danie.
smażone kurki z ziemniakami ozdobią każdy stół. To najsmaczniejszy i najprostszy posiłek z jesienno-letniego menu. To smaczne i satysfakcjonujące danie na każdą ucztę. Przygotuj go dla swojej rodziny na wieczorny obiad.
grzyby leśne są bardzo bogate w białko roślinne, więc w swoim składzie mogą całkowicie zastąpić użycie mięsa.
grzyby leśne, całkiem, możesz zaopatrzyć się w proc, na zimę. Aby to zrobić, grzyby należy ugotować, dobrze spuścić wodę i ułożyć w torebkach. W tej formie włóż je do zamrażarki. Kiedy zimą chcesz cieszyć się pysznymi grzybami, wystarczy je rozmrozić i użyć zgodnie z ich przeznaczeniem. Możesz to zrobić z dowolnymi grzybami. I możesz nawet zrobić różne grzyby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy