skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab wołowy na grillu? Aby Kebab był soczysty i miękki, musisz wziąć odpowiednią część zwierzęcia. Idealnie nadaje się do tego polędwica, tył nogi krowy(wołu) lub polędwica z tyłu. Ważne jest, aby zwierzę było młode. Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście.
Krok 2:
Żarówki nie są zbyt duże. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Przygotuj suche przyprawy do marynowania wołowiny. Jakie przyprawy i w jakiej ilości użyć? Zestaw przypraw może być dowolny według twoich upodobań. Do wołowiny zwykle używam mieszanki mielonej papryki, odrobiny kolendry i suchych ziół prowansalskich. Ilość soli jest również indywidualna.
Krok 3:
Opłucz wołowinę i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Odetnij żyły i folię, jeśli są dostępne. Pokrój mięso na porcje.
Krok 4:
Rozmiar kawałków nie rób zbyt dużych lub wręcz przeciwnie małych. Duże kawałki będą słabo i długo smażone, a bardzo małe mogą okazać się suche. Pokrój mięso o wielkości około dużego orzecha włoskiego.
Krok 5:
Pokrój każdą cebulę na dwie lub cztery części. Wyślij do blendera.
Krok 6:
Zmiel na gładką masę. Na tym etapie gotowania możesz użyć maszynki do mięsa.
Krok 7:
Wyślij masę cebulową do gazy lub drobnego sita, aby oddzielić sok. Przepis wymaga około pół szklanki soku, ta ilość wystarczy do marynowania półtora kilograma wołowiny. Ciasto cebulowe można stosować w farszu do pierogów, manti lub kotletów.
Krok 8:
Wyślij przyprawy i sól do pokrojonej wołowiny. Na tym etapie możesz dodać posiekaną świeżą bazylię, pietruszkę lub kolendrę.
Krok 9:
Wlej sok z cebuli.
Krok 10:
Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki na co najmniej dwie godziny. Nie warto długo trzymać wołowiny w marynacie cebulowej, wystarczą dwie lub trzy godziny.
Krok 11:
Rozpal ognisko w grillu.
Krok 12:
Gdy Drewno się pali, wyjmij mięso z lodówki.
Krok 13:
Nawlecz wołowinę na szaszłyki.
Krok 14:
Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną, możesz przejść do następnego kroku. Jeśli węgle w grillu są zbyt duże, zmiażdż je pokerem lub innym przedmiotem na mniejsze kawałki.
Krok 15:
Połóż szaszłyki na grillu.
Krok 16:
Smaż kawałki mięsa, od czasu do czasu obracając każdy szpikulec.
Krok 17:
Ugotuj szaszłyki. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków, siły ciepła i jakości mięsa. Wytnij jeden z kawałków nożem, jeśli w środku jest przezroczysty sok, kebab jest gotowy!
Krok 18:
Podawaj, aż mięso ostygnie.
Krok 19:
Zaoferuj świeże warzywa, młode warzywa i wszelkiego rodzaju sosy do kebabów.
do gotowania szaszłyków nie zaleca się używania gotowanego na parze mięsa. Od momentu uboju zwierzęcia pozostaw kawałek wołowiny w lodówce na co najmniej jeden dzień lub dwa "dojrzewanie". Pod wpływem enzymów włókna mięśniowe miękną, a dojrzałe mięso poddane obróbce cieplnej nie będzie twarde.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g