smażony szpinak

jasnozielony dodatek z bogatym składem witamin! Smażony szpinak to lekki i niskokaloryczny dodatek lub samodzielna przekąska. Unikalny skład sprawia, że jest doskonałym źródłem magnezu i witamin. Oprócz pozytywnego wpływu na organizm szpinak obniża poziom cukru, co jest cenne w cukrzycy.
ArishkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

smażony szpinak to wyjątkowe i zdrowe danie. Ze względu na zawartość magnezu szpinak jest nie tylko dopuszczalny do spożycia przez osoby cierpiące na cukrzycę, ale także pomaga obniżyć poziom cukru do normy. Dodatkowa zawartość witamin, pierwiastków śladowych i błonnika pokarmowego pozwala na włączenie go do menu osób z nadwagą i po prostu tych, którzy chcą zachować szczupłość i zdrowie swojego ciała.

do gotowania według tego przepisu lepiej jest wziąć świeży szpinak, ale jeśli Na zewnątrz jest zima i nie ma go w sprzedaży, możesz użyć mrożonego. Smak potrawy zmieni się nieznacznie.

świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, suszymy na ruszcie lub po prostu na świeżym powietrzu. Drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Nie używaj prasy do czosnku w tym przepisie, lepiej, jeśli kawałki są odczuwalne w gotowym naczyniu. Już dadzą ostrość i aromat, pozostawiając tylko przyjemny posmak.

podgrzej patelnię z grubym dnem, dodaj masło i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści, ale nie zacznie się palić. Gdy olej będzie gotowy, dodaj czosnek, mieszaj szpatułką, aż będzie równomiernie usmażony. Kiedy wyjątkowy apetyczny aromat zaczął rozprzestrzeniać się po kuchni, dodaj posiekane liście szpinaku na patelnię. Mieszając, smaż je, aż zwiędną i zmienią kolor na ciemniejszy.

proces smażenia trwa około 5 minut, po zakończeniu dodaj sól, pieprz, suche zioła i dobrze wymieszaj. Szpinak jest gotowy, możesz go podać. Smażony szpinak to świetny niskokaloryczny dodatek do dań mięsnych i rybnych, zwłaszcza jeśli są gotowane na grillu. Używanie go jako niezależnej przekąski o każdej porze dnia pozwoli Ci się nasycić i uzyskać wymaganą ilość składników odżywczych bez zbędnych kalorii i wyników na bokach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy