skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak w dość prosty i szybki sposób przygotować sezonowe danie z pieczonego bakłażana z czosnkiem i kolendrą, które bez wątpienia spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami do przygotowania sałatki z bakłażana.
Krok 2:
Aby przygotować danie, przede wszystkim odetnij skórkę z czterech bakłażanów, których całkowita waga wynosi osiemset gramów i pokrój je na małe, dowolne kawałki, które następnie włóż do głębokiej miski i aby bakłażany nie straciły koloru, skrop je jedną łyżką świeżego soku z cytryny i wymieszaj.
Krok 3:
Wlej dwie łyżki skrobi kukurydzianej do wspólnej miski, którą można zastąpić ziemniakiem i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Weź patelnię i umieść ją na kuchence, a następnie wlej do niej sto pięćdziesiąt mililitrów oleju roślinnego i podgrzej na wysokim ogniu, a następnie dodaj trochę soli do smaku na patelnię i włóż do niej kawałki bakłażana.
Krok 5:
Smaż kawałki bakłażana na patelni na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony.
Krok 6:
Połóż smażone kawałki bakłażana na głębokim talerzu, a następnie dopraw je dwiema łyżkami pikantno-słodkiego sosu pomidorowego.
Krok 7:
Dodaj dwa ząbki czosnku do talerza z bakłażanem, które wyciśnij przez prasę i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Przenieś bakłażany z talerza do obszernej miski, a następnie dodaj do niej drobno posiekaną kolendrę do smaku.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 10:
Ugotowaną i zaparzoną sałatkę z bakłażana po upływie czasu ułóż na porcjowanych talerzach i podawaj.
Krok 11:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty i szybki przepis na pyszną sałatkę z bakłażana! Wyjątkowa pod względem smaku przekąska z sezonowych bakłażanów smażonych na patelni wypada korzystnie w porównaniu z gotowanymi w piekarniku, ponieważ niebieskie pozostają soczyste i zachowują swój niepowtarzalny aromat. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g