krewetki smażone z ostrzycą
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz czosnek i imbir. Zmiażdż czosnek nożem, pokrój imbir w pierścienie. Wlej olej na patelnię, rozłóż czosnek, imbir, liść laurowy, ziarna pieprzu i smaż przez 1 minutę. Następnie włóż krewetki, dodaj gorącą paprykę i sól, przykryj pokrywką. Krewetki dadzą nam sok, gdy tylko się zagotują wyłączamy i dajemy wszystkim składnikom 10 minut. Rozłóż na naczyniu, w razie potrzeby możesz polać sokiem z cytryny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g