Francuskie mięso z serem i pomidorami w piekarniku

Przygotowanie jest proste i szybkie. Zawsze się okazuje! Soczyste, aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso otoczone cebulą i pomidorami! Mięso po francusku udowadnia, że nawet z najprostszych produktów można przygotować ciekawe i smaczne danie. Przepis jest uniwersalny. Nadaje się do codziennego lub świątecznego stołu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 63 % 26 g
węglowodany 5 % 2 g
291 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne składniki. Którą część wieprzowiny wybrać? Aby danie było soczyste, weź grubszą część wieprzowiny-łopatkę lub szyję. Oprócz wieprzowiny możesz użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj jednak, że czas gotowania się zmieni. Na przykład wołowina będzie pieczona dłużej niż wieprzowina, a filet z kurczaka lub indyk mniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby użyj noża, aby usunąć ścięgna i folie. W poprzek włókien pokrój kawałek na cienkie, szerokie plastry o grubości około 1 cm. Przykryj plastikową torbą lub folią spożywczą. Jest to konieczne, aby podczas ubijania rozpryski soku mięsnego nie rozprzestrzeniały się we wszystkich kierunkach. Za pomocą młotka kuchennego pokonaj każdy kawałek po obu stronach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń film. Kotlety posolić, pieprzyć. Posyp papryką. Paprykę można zastąpić gotowymi przyprawami przeznaczonymi do wieprzowiny. Lub dopasuj przyprawy do swoich upodobań. Odpowiednie są zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, oregano. Jeśli masz czas, wyślij mięso do lodówki na kilka godzin, pozwól mu się marynować. Będzie jeszcze smaczniej!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną rafinowanego oleju z oliwek lub słonecznika. W jednej warstwie ułóż kotlety wieprzowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Cienko pokrój cebulę w półpierścienie. Aby sok z cebuli nie dostał się do oczu, opłucz nóż zimną wodą. Jeśli zamiast cebuli użyjesz białej lub krymskiej odmiany, smak potrawy nabierze słodkawej nuty i wcale nie będzie gorzki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory wybierz dojrzałe, soczyste i jędrne. Zbyt miękkie owoce będą niewygodne do krojenia. Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Usuń kucyki. Ostrym nożem pokrój pomidory w cienkie pierścienie. Rozłóż je na cebuli. Świeże warzywa można zastąpić sosem pomidorowym lub całkowicie wykluczyć z przepisu. Ale z nimi będzie smaczniejszy i bardziej soczysty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posmaruj warstwę pomidorów majonezem. Aby to zrobić, odetnij mały róg torby z majonezem i wyciśnij cienką siatkę majonezową na pomidory. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, zamień go na śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Obficie posyp nim warstwę pomidora. Im więcej sera dodasz, tym lepiej będzie smakować. Możesz użyć odmian takich jak Rosyjski, Edam lub Adyghe. Najważniejsze jest to, że produkt jest wysokiej jakości, smaczny i pachnący. W tym naczyniu ser powinien być upieczony, dlatego lepiej dodać go od razu. Ale jeśli chcesz, aby po prostu się stopił, dodaj 15 minut przed końcem gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ser grubą siatką majonezową. Do przyszłego użytku zaklej róg opakowania pozostałym majonezem i włóż do lodówki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10 minut przed rozpoczęciem gotowania włącz piekarnik. Rozgrzej go do 180 stopni. Piecz mięso po francusku przez około 40-50 minut. Aby mięso było lepiej upieczone, a ser się nie przypalił, przykryj formę folią. 15-20 minut przed końcem usuń go. Piec, aż powstanie apetyczna skórka serowa. Jak sprawdzić gotowość potrawy? Przebij ostrze noża na środku. Jeśli wycieknie przezroczysty sok, jest gotowy. Jeśli sok jest różowawy, gotuj przez kolejne 10 minut.

zamiast majonezu możesz użyć sosu śmietanowego. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu z czosnkiem przepuszczonym przez prasę (2-3 ząbki). Ta opcja nie będzie tak kaloryczna i bardziej przydatna. Mięso w stylu francuskim podawaj na gorąco z gotowanymi ziemniakami, kruchym duszonym ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Czas i temperatura mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy