skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki. Którą część wieprzowiny wybrać? Aby danie było soczyste, weź grubszą część wieprzowiny-łopatkę lub szyję. Oprócz wieprzowiny możesz użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj jednak, że czas gotowania się zmieni. Na przykład wołowina będzie pieczona dłużej niż wieprzowina, a filet z kurczaka lub indyk mniej.
Krok 2:
Dokładnie umyj mięso pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby użyj noża, aby usunąć ścięgna i folie. W poprzek włókien pokrój kawałek na cienkie, szerokie plastry o grubości około 1 cm. Przykryj plastikową torbą lub folią spożywczą. Jest to konieczne, aby podczas ubijania rozpryski soku mięsnego nie rozprzestrzeniały się we wszystkich kierunkach. Za pomocą młotka kuchennego pokonaj każdy kawałek po obu stronach.
Krok 3:
Usuń film. Kotlety posolić, pieprzyć. Posyp papryką. Paprykę można zastąpić gotowymi przyprawami przeznaczonymi do wieprzowiny. Lub dopasuj przyprawy do swoich upodobań. Odpowiednie są zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, oregano. Jeśli masz czas, wyślij mięso do lodówki na kilka godzin, pozwól mu się marynować. Będzie jeszcze smaczniej!
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną rafinowanego oleju z oliwek lub słonecznika. W jednej warstwie ułóż kotlety wieprzowe.
Krok 5:
Obierz cebulę. Cienko pokrój cebulę w półpierścienie. Aby sok z cebuli nie dostał się do oczu, opłucz nóż zimną wodą. Jeśli zamiast cebuli użyjesz białej lub krymskiej odmiany, smak potrawy nabierze słodkawej nuty i wcale nie będzie gorzki.
Krok 6:
Pomidory wybierz dojrzałe, soczyste i jędrne. Zbyt miękkie owoce będą niewygodne do krojenia. Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Usuń kucyki. Ostrym nożem pokrój pomidory w cienkie pierścienie. Rozłóż je na cebuli. Świeże warzywa można zastąpić sosem pomidorowym lub całkowicie wykluczyć z przepisu. Ale z nimi będzie smaczniejszy i bardziej soczysty.
Krok 7:
Lekko posmaruj warstwę pomidorów majonezem. Aby to zrobić, odetnij mały róg torby z majonezem i wyciśnij cienką siatkę majonezową na pomidory. Jeśli z jakiegoś powodu nie lubisz majonezu, zamień go na śmietanę.
Krok 8:
Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Obficie posyp nim warstwę pomidora. Im więcej sera dodasz, tym lepiej będzie smakować. Możesz użyć odmian takich jak Rosyjski, Edam lub Adyghe. Najważniejsze jest to, że produkt jest wysokiej jakości, smaczny i pachnący. W tym naczyniu ser powinien być upieczony, dlatego lepiej dodać go od razu. Ale jeśli chcesz, aby po prostu się stopił, dodaj 15 minut przed końcem gotowania.
Krok 9:
Przykryj ser grubą siatką majonezową. Do przyszłego użytku zaklej róg opakowania pozostałym majonezem i włóż do lodówki.
Krok 10:
10 minut przed rozpoczęciem gotowania włącz piekarnik. Rozgrzej go do 180 stopni. Piecz mięso po francusku przez około 40-50 minut. Aby mięso było lepiej upieczone, a ser się nie przypalił, przykryj formę folią. 15-20 minut przed końcem usuń go. Piec, aż powstanie apetyczna skórka serowa. Jak sprawdzić gotowość potrawy? Przebij ostrze noża na środku. Jeśli wycieknie przezroczysty sok, jest gotowy. Jeśli sok jest różowawy, gotuj przez kolejne 10 minut.
zamiast majonezu możesz użyć sosu śmietanowego. Aby to zrobić, wymieszaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu z czosnkiem przepuszczonym przez prasę (2-3 ząbki). Ta opcja nie będzie tak kaloryczna i bardziej przydatna. Mięso w stylu francuskim podawaj na gorąco z gotowanymi ziemniakami, kruchym duszonym ryżem lub sałatką ze świeżych warzyw.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Czas i temperatura mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal / 100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g