skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki na szaszłykach wieprzowych w piekarniku? Mięso jest dla niego lepsze niż chude, z niewielką ilością tłuszczu. Najlepszą opcją jest szyja wieprzowa. Możesz także wziąć polędwicę, karbonadę lub łopatkę. Oprócz pieprzu możesz wziąć absolutnie dowolne przyprawy i przyprawy według własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz i pokrój na identyczne kawałki o wielkości około 4 cm.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w duże pierścienie.
Krok 4:
Włóż mięso do odpowiedniego naczynia, dodaj sól i przyprawy. Połóż cebulę, rozkładając ją na osobne pierścienie.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj potrawy ręką, stopniowo dodając wodę. Mięso powinno być lekko wilgotne. Mieszaj przez około 3-4 minuty. Przykryj naczynia mięsem pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc
Krok 6:
Pół godziny przed rozpoczęciem gotowania namocz szaszłyki w zimnej wodzie, aby nie zaczęły się palić w piekarniku.
Krok 7:
Wyjmij mięso z lodówki. Umieść go na szaszłykach. Nie używaj cebuli, zrobiła swoje i nie piecze się z mięsem. Ustaw szaszłyki na szaszłykach na odpowiednim naczyniu do pieczenia, aby mięso wisiało w powietrzu. Wlej trochę wody do formy, aby tłuszcz kapiący z kebabów się nie palił.
Krok 8:
Piecz szaszłyki przez około 40 minut w piekarniku w temperaturze t 200°C. co dziesięć minut obracaj szaszłyki na drugą stronę. Na koniec możesz włączyć tryb konwekcji na 10 minut, aby mięso się zrumieniło.
z tej ilości mięsa dostałem 6 szaszłyków. Wziąłem szyję wieprzową, mięso było doskonale ugotowane, okazało się delikatne i soczyste.
jeśli wieprzowina jest chuda, dodaj trochę octu jabłkowego lub soku z cytryny do marynaty przed wysłaniem jej do lodówki. Kwas zmiękczy włókna, a mięso nie będzie twarde.
jeśli chcesz zrobić kebaby z cebulą, użyj świeżej cebuli podczas smażenia, a nie tej, która poszła do marynaty. Tak będzie lepiej. Pokrój go również w duże pierścienie i umieść między kawałkami mięsa, bez demontażu na osobne pierścienie.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g