skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab w marynacie z majonezem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Jakiego mięsa lepiej użyć? Głównym i być może ważnym punktem jest to, że mięso powinno być świeże, które nie zostało zamrożone. Do szaszłyków idealna jest szyja wieprzowa, jest umiarkowanie tłusta, a szaszłyk z niej okazuje się miękki i soczysty.
Krok 2:
Opłucz mięso pod bieżącą zimną wodą, osusz serwetkami i pokrój na średnie kawałki. Jeśli kawałki są bardzo duże, trudno będzie smażyć kebab, ponieważ majonez na węglach bardzo szybko zaczyna się palić. Jeśli kawałki są zbyt małe, gotowe mięso grozi wysuszeniem.
Krok 3:
Przybliżony rozmiar kawałków zwykle robię 4-5 cm. (z pięść dziecka).
Krok 4:
Przygotuj marynatę. W głębokim pojemniku wymieszaj majonez, mieloną paprykę i trochę soli. Do marynaty lepiej używać majonezu domowej roboty. Dodaję również gotową przyprawę do grilla. Uważaj na sól, majonez sam w sobie jest słony, dlatego dodawaj sól stopniowo, aby nie skończyć z zbyt słoną marynatą.
Krok 5:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż sól się rozpuści.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Pamiętaj o pierścieniach rękami, aby cebula wypuściła sok. Wyślij cebulę i mięso do głębokiej miski lub garnka.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj, ściskając cebulę rękami, aby kawałki mięsa były jak najbardziej w soku z cebuli.
Krok 8:
Dodaj marynatę majonezową i ponownie dokładnie wymieszaj. Przykryj szaszłyki folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zwykle zostawiam na noc.
Krok 9:
Podpal drewno opałowe lub węgle w grillu, poczekaj, aż się wypalą.
Krok 10:
W tym czasie mięso nawlecz na szpikulec. Nie warto robić kawałków zbyt ciasno do siebie, aby mięso dłużej osiągnęło gotowość.
Krok 11:
Połóż szaszłyki na grillu.
Krok 12:
Stale Obserwuj grill i Kebab. Mięso marynowane w majonezie zaczyna się szybko palić w intensywnym upale.
Krok 13:
Poczekaj, aż kawałki pokryją się złotym kolorem, a następnie odepchnij część węgli za pomocą pokera lub łopatki na bok i usmaż szaszłyki, aż będą gotowe na słabych węglach. Ze względu na to, że każdy kawałek jest niejako "zapieczętowany" w silnym upale na początku gotowania, wewnątrz Kebab pozostaje tak soczysty i delikatny, jak to tylko możliwe.
Krok 14:
Wyjmij gotowy kebab z grilla i podawaj, aż ostygnie!
mięso marynowane z majonezem okazuje się nieco grubsze niż to marynowane na przykład z pomidorami lub cytryną i cebulą.
podawaj kebaby ze świeżymi warzywami i ziołami. Cebula pokrojona w cienkie pierścienie bardzo dobrze harmonizuje z kebabami. Bardzo przydatne będą również warzywa gotowane na grillu. Tym razem szaszłyki podawałam ze świeżymi pomidorami i strąkami papryki smażonymi na ruszcie na węglu drzewnym.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g