skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj się na listę. Kiełbasa gotowana bez tłuszczu, możesz wziąć kiełbaski. Każdy ser jest odpowiedni, mój jest twardy, ale możesz wziąć zarówno miękki, jak i półstały. Jedno jajko może nie wystarczyć, na wszelki wypadek zachowaj jeszcze jedno w rezerwie-będzie to zależeć od tego, jak obficie chleb pita zostanie zanurzony w jajku przed smażeniem. Biorę koperek, ale możesz użyć dowolnego.
Krok 2:
Wybrane kiełbasę i ser wyjąć z opakowania, zetrzeć na grubej tarce i włożyć do głębokiej miski. Opłucz świeże koperek, osusz. Drobno posiekaj koperek i dodaj do miski z kiełbasą i serem. Dodaj tam majonez, wszystko dokładnie wymieszaj. Dla mnie jest tu wystarczająco dużo soli, ale jeśli wydaje się mało, możesz trochę dodać soli.
Krok 3:
Pita wyjąć z opakowania. Rozłóż arkusz pita na stole. Połóż nadzienie na krawędzi arkusza paskiem (nie żałuj nadzienia) i zwiń chleb pita rolką, aby nadzienie pozostało w środku. Pokrój bułkę pita na porcje, których rozmiar sam wybierasz według własnych upodobań, miałem kwadraty 6 x 6 cm.
Krok 4:
Umieścić podgrzać patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Rozbij jajko do głębokiej miski, lekko ubij widelcem i dodaj sól (opcjonalnie). Zanurz każdy kawałek pokrojonego chleba pita w jajku po obu stronach i rozłóż na rozgrzanej patelni.
Krok 5:
Smaż chleb pita z nadzieniem z obu stron na średnim ogniu, aż będzie złoty: najpierw z jednej strony, a następnie ostrożnie, aby nadzienie nie wyciekło, odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż gotowe kwadraty na talerzu z serwetką, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.
Krok 6:
Podawaj pieczony chleb pita z kiełbasą i serem na gorąco, gdy skorupa jest chrupiąca, a ser z nadzienia się rozciąga. Ta pyszna przekąska pasuje do herbaty lub kawy. Takie kwadraty będą bardzo lubiane przez dzieci.
Grillowany chleb pita z kiełbasą i serem bardzo nam się podobał. Ta bezczynna przekąska, która nie wymaga dużych umiejętności gotowania, drogich potraw i mnóstwa czasu, rozleciała się w ciągu kilku minut. Jest bardzo smaczny. Na pewno często gotuje to danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g