chleb pita z kiełbasą i serem na patelni

pyszna gorąca przekąska z chleba pita, kiełbasy i sera. Bardzo smaczne kwadraty pita z kiełbasą i serem przypadną do gustu wszystkim. Pachnący obfity chleb pita z tostową skórką, pysznym nadzieniem i lepkim serem ozdobi śniadanie lub codzienną przekąskę.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 30 września-6 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 52 % 28 g
węglowodany 22 % 12 g
264 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj się na listę. Kiełbasa gotowana bez tłuszczu, możesz wziąć kiełbaski. Każdy ser jest odpowiedni, mój jest twardy, ale możesz wziąć zarówno miękki, jak i półstały. Jedno jajko może nie wystarczyć, na wszelki wypadek zachowaj jeszcze jedno w rezerwie-będzie to zależeć od tego, jak obficie chleb pita zostanie zanurzony w jajku przed smażeniem. Biorę koperek, ale możesz użyć dowolnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybrane kiełbasę i ser wyjąć z opakowania, zetrzeć na grubej tarce i włożyć do głębokiej miski. Opłucz świeże koperek, osusz. Drobno posiekaj koperek i dodaj do miski z kiełbasą i serem. Dodaj tam majonez, wszystko dokładnie wymieszaj. Dla mnie jest tu wystarczająco dużo soli, ale jeśli wydaje się mało, możesz trochę dodać soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pita wyjąć z opakowania. Rozłóż arkusz pita na stole. Połóż nadzienie na krawędzi arkusza paskiem (nie żałuj nadzienia) i zwiń chleb pita rolką, aby nadzienie pozostało w środku. Pokrój bułkę pita na porcje, których rozmiar sam wybierasz według własnych upodobań, miałem kwadraty 6 x 6 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieścić podgrzać patelnię z odrobiną oleju roślinnego. Rozbij jajko do głębokiej miski, lekko ubij widelcem i dodaj sól (opcjonalnie). Zanurz każdy kawałek pokrojonego chleba pita w jajku po obu stronach i rozłóż na rozgrzanej patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż chleb pita z nadzieniem z obu stron na średnim ogniu, aż będzie złoty: najpierw z jednej strony, a następnie ostrożnie, aby nadzienie nie wyciekło, odwróć i usmaż z drugiej strony. Połóż gotowe kwadraty na talerzu z serwetką, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj pieczony chleb pita z kiełbasą i serem na gorąco, gdy skorupa jest chrupiąca, a ser z nadzienia się rozciąga. Ta pyszna przekąska pasuje do herbaty lub kawy. Takie kwadraty będą bardzo lubiane przez dzieci.

Grillowany chleb pita z kiełbasą i serem bardzo nam się podobał. Ta bezczynna przekąska, która nie wymaga dużych umiejętności gotowania, drogich potraw i mnóstwa czasu, rozleciała się w ciągu kilku minut. Jest bardzo smaczny. Na pewno często gotuje to danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy