skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć grzanki z bochenka z jajkiem i mlekiem? Rozbij jajko do małej miski i wymieszaj je trochę trzepaczką.
Krok 2:
Dodaj trochę mleka do jajka i mieszaj w ten sam sposób, aż będzie gładkie za pomocą trzepaczki.
Krok 3:
Pokrój Bochenek na kawałki o grubości około 1,5 centymetra. Najlepiej jest użyć wczorajszego bochenka, aby był trochę ceniony.
Krok 4:
Zanurz kawałki bochenka w mieszance mleka po obu stronach, aby były dobrze namoczone, ale nie rozmoczone.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i połóż mokre kawałki bochenka. Smaż je z jednej strony przez 1-2 minuty na złoty kolor.
Krok 6:
Następnie odwróć i usmaż po drugiej stronie w ten sam sposób. Grzanki gotują się bardzo szybko, więc nie odchodź od pieca i upewnij się, że się nie przypalą.
Krok 7:
Połóż papierowe serwetki na przygotowanym talerzu. Wyjmij gotowe grzanki z patelni i połóż na przygotowanej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Gorące grzanki natychmiast posyp odrobiną cukru. Gotowe grzanki podawaj z filiżanką gorącej herbaty. Smacznego!
takie grzanki można przygotować bardzo szybko, że tak powiem, w pośpiechu.
jeśli często masz Bochenek, możesz go łatwo zutylizować, przygotowując tak pyszne grzanki. Są jeszcze lepsze z zwietrzałego bochenka niż ze świeżego.
niektórzy dodają cukier bezpośrednio do mieszanki mlecznej, ale nie lubię tego robić, ponieważ cukier w zimnym mleku nie miesza się dobrze, a następnie większość z nich pozostaje na dnie miski, a grzanki są mało słodkie. Ale na wierzchu można je posypać cukrem w ilości czoła.
do takich grzanek można podawać oprócz dżemu, miodu lub dżemu.
jeśli nie lubisz opcji z dodatkiem cukru, możesz je ugotować w wersji solonej. Aby to zrobić, dodaj trochę soli do mieszanki mlecznej.
przygotowanie tych grzanek nie będzie trudne nawet dla początkującego kucharza lub nastolatka.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Baton - 273 kcal / 100g