szaszłyki wieprzowe na węglu drzewnym na grillu

szaszłyki wieprzowe to klasyka, gotowanie na świeżym powietrzu! Mięso gotowane z dymem na węglach okazuje się niezwykle aromatyczne i smaczne. Marynata do grilla może być inna, ale jeśli nie lubisz ostrych smaków i aromatów, polecam przygotować tę opcję z dużą ilością cebuli i wody gazowanej. W tej wersji mięso jest bardzo delikatne i soczyste.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź filet wieprzowy, który ma trochę tłuszczu. Pokrój wieprzowinę na równe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż pokrojoną wieprzowinę i cebulę w osobnym dużym naczyniu. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj gazowaną wodę mineralną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj odpowiednią ilość przypraw do grilla i soli. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do wygodnego naczynia do marynowania. Połóż coś ciężkiego na wierzchu, aby mięso było pokryte wodą gazowaną. Pozostaw mięso na 3-4 godziny, w chłodnym miejscu, aby było dobrze marynowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie obierz mięso z nadmiaru cebuli i nawlecz na szpikulce mocno do siebie. W tym samym czasie nie zapomnij nasmarować szpikulca olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grilluj szaszłyki na gorących węglach, obracając równomiernie ze wszystkich stron, aby dobrze się ugotowały. Mięso nad grillem powinno znajdować się na wysokości około 10-15 centymetrów. Przy tym otwartym ogniu nie powinno być. Z węgli powinno wydobywać się tylko ciepło. Smaczny, gotowy Kebab zjedz natychmiast na gorąco. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego!

Kebab zawsze podnosi na duchu. Istnieje wiele odmian, ale klasyczny jest najczęściej przygotowywany z mięsa wieprzowego. Aby to zrobić, najlepiej użyć młodego i soczystego mięsa. Unikaj używania mrożonego mięsa, ponieważ Kebab okaże się twardy. Użyj kawałków mniej więcej tego samego rozmiaru. Dzięki temu będą równomiernie smażone. Nawlecz mięso na szpikulec w taki sposób, aby nie zwisało. Najwygodniej jest użyć gotowego węgla drzewnego do przygotowania grilla. A najlepszym brojlerem do jego przygotowania jest grill. Zamiast szaszłyków możesz również użyć rusztu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy