skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź filet wieprzowy, który ma trochę tłuszczu. Pokrój wieprzowinę na równe porcje.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 3:
Ułóż pokrojoną wieprzowinę i cebulę w osobnym dużym naczyniu. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj gazowaną wodę mineralną.
Krok 5:
Dodaj odpowiednią ilość przypraw do grilla i soli. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do wygodnego naczynia do marynowania. Połóż coś ciężkiego na wierzchu, aby mięso było pokryte wodą gazowaną. Pozostaw mięso na 3-4 godziny, w chłodnym miejscu, aby było dobrze marynowane.
Krok 6:
Następnie obierz mięso z nadmiaru cebuli i nawlecz na szpikulce mocno do siebie. W tym samym czasie nie zapomnij nasmarować szpikulca olejem roślinnym.
Krok 7:
Grilluj szaszłyki na gorących węglach, obracając równomiernie ze wszystkich stron, aby dobrze się ugotowały. Mięso nad grillem powinno znajdować się na wysokości około 10-15 centymetrów. Przy tym otwartym ogniu nie powinno być. Z węgli powinno wydobywać się tylko ciepło. Smaczny, gotowy Kebab zjedz natychmiast na gorąco. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego!
Kebab zawsze podnosi na duchu. Istnieje wiele odmian, ale klasyczny jest najczęściej przygotowywany z mięsa wieprzowego. Aby to zrobić, najlepiej użyć młodego i soczystego mięsa. Unikaj używania mrożonego mięsa, ponieważ Kebab okaże się twardy. Użyj kawałków mniej więcej tego samego rozmiaru. Dzięki temu będą równomiernie smażone. Nawlecz mięso na szpikulec w taki sposób, aby nie zwisało. Najwygodniej jest użyć gotowego węgla drzewnego do przygotowania grilla. A najlepszym brojlerem do jego przygotowania jest grill. Zamiast szaszłyków możesz również użyć rusztu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g