skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mięso w piekarniku z pomidorami? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć miękkie części wieprzowiny-polędwicę, szyję, schab. Możesz wziąć schab na kości, jeśli jest porcjowany. Weź dowolne grzyby-leśne, pieczarki, boczniaki. Pomidory najlepiej nadają się duże i soczyste, ale często zastępuję je pokrojonymi w puszkach. Miękkie odmiany sera to ser feta, suluguni, ricotta.
Krok 2:
Umyj i osusz mięso. Pokrój miąższ na porcje. Pokrój mięso tylko w poprzek włókien - w ten sposób będzie bardziej miękkie po przetworzeniu. Pokrojone wzdłuż, mięso staje się szorstkie i twarde. Ubij mięso młotkiem. Aby nie rozpryskiwać wszystkiego dookoła, radzę przykryć kawałki folią lub torbą i przebić przez nie. Następnie posolić kawałki i doprawić przyprawami.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.
Krok 4:
Delikatnie umyj grzyby lub po prostu oczyść je z brudu. Pokrój je w cienkie plasterki.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wlej na nią olej. Rozłóż cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut na złoty kolor. Dodaj grzyby. Smażyć grzyby bez przykrycia razem z cebulą na złoty kolor. Na koniec lekko posolić grzyby.
Krok 6:
Weź naczynie do pieczenia. Połóż kawałki mięsa na dnie. Na wierzch ułóż warstwę grzybów z cebulą.
Krok 7:
Następnie włóż pomidory. Jeśli tak jak ja używasz konserw, po prostu włóż je razem z sokiem. Jeśli masz świeże pomidory, najpierw pokrój je na małe kawałki. Możesz także zdjąć skórę z pomidorów. Posolić tę warstwę. Mam pomidory już z solą, nie soliłem.
Krok 8:
Pokrój ser w drobną kostkę. Rozłóż go między kawałkami mięsa. Tutaj trochę się pomyliłam. Trzeba było utopić kostki w pomidorach, a nie zostawiać na wierzchu. Ser trochę się upiekł i stał się twardy. Weź to pod uwagę podczas gotowania.
Krok 9:
Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę. Podawaj gotowe mięso porcjami, podlewając powstały sos.
bardzo smaczne mięso! Grzyby z cebulą, pomidorami, serem i majonezem nie są konieczne. Wydawało mi się, że nawet samo mięso jest bardziej miękkie niż zwykle, być może z powodu kwasu pomidorowego, który działał jako marynata.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g