mięso w piekarniku z pomidorowym serem grzybowym

mięso po francusku w nowy sposób-z serem feta! Bez dodatku majonezu to mięso z pomidorem, serem i grzybami okazuje się bardzo delikatne i soczyste. Ma wyraźny smak pomidorowo-grzybowy, a miękki ser dodaje mu pikantnej nuty. Spróbuj ugotować swoje ulubione danie trochę inaczej!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso w piekarniku z pomidorami? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć miękkie części wieprzowiny-polędwicę, szyję, schab. Możesz wziąć schab na kości, jeśli jest porcjowany. Weź dowolne grzyby-leśne, pieczarki, boczniaki. Pomidory najlepiej nadają się duże i soczyste, ale często zastępuję je pokrojonymi w puszkach. Miękkie odmiany sera to ser feta, suluguni, ricotta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz mięso. Pokrój miąższ na porcje. Pokrój mięso tylko w poprzek włókien - w ten sposób będzie bardziej miękkie po przetworzeniu. Pokrojone wzdłuż, mięso staje się szorstkie i twarde. Ubij mięso młotkiem. Aby nie rozpryskiwać wszystkiego dookoła, radzę przykryć kawałki folią lub torbą i przebić przez nie. Następnie posolić kawałki i doprawić przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie umyj grzyby lub po prostu oczyść je z brudu. Pokrój je w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na małym ogniu. Wlej na nią olej. Rozłóż cebulę. Smaż cebulę przez 5 minut na złoty kolor. Dodaj grzyby. Smażyć grzyby bez przykrycia razem z cebulą na złoty kolor. Na koniec lekko posolić grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź naczynie do pieczenia. Połóż kawałki mięsa na dnie. Na wierzch ułóż warstwę grzybów z cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż pomidory. Jeśli tak jak ja używasz konserw, po prostu włóż je razem z sokiem. Jeśli masz świeże pomidory, najpierw pokrój je na małe kawałki. Możesz także zdjąć skórę z pomidorów. Posolić tę warstwę. Mam pomidory już z solą, nie soliłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ser w drobną kostkę. Rozłóż go między kawałkami mięsa. Tutaj trochę się pomyliłam. Trzeba było utopić kostki w pomidorach, a nie zostawiać na wierzchu. Ser trochę się upiekł i stał się twardy. Weź to pod uwagę podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę. Podawaj gotowe mięso porcjami, podlewając powstały sos.

bardzo smaczne mięso! Grzyby z cebulą, pomidorami, serem i majonezem nie są konieczne. Wydawało mi się, że nawet samo mięso jest bardziej miękkie niż zwykle, być może z powodu kwasu pomidorowego, który działał jako marynata.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy