skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować wieprzowinę na kebaby? Przygotuj odpowiednie składniki. Do grilla weź świeże mięso, które nie zostało zamrożone. Jakiej części wieprzowiny użyć? Część szyjna jest idealna, jest umiarkowanie tłusta, a kebab zawsze okaże się miękki.
Krok 2:
Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Opłucz obraną cebulę i zioła w czystej wodzie. Pokrój wieprzowinę na kawałki średniej wielkości, cebulę w półpierścienie lub pierścienie i posiekaj warzywa niezbyt drobno. Do dużego kubka wyślij wszystkie produkty. Pamiętaj o zieleni rękami, aby wypuściła sok. Dodaj sól i paprykę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na 1500 kg mięsa użyłem jednej niepełnej łyżki. l mielona papryka (pachnąca i czerwona nie ostra).
Krok 3:
Umieść mięso w odpowiedniej wielkości rondlu lub głębokiej filiżance. Przykryj lub owiń folią spożywczą. Wyślij marynatę do lodówki na dolnej półce. Czas marynowania może być dowolny. Ale im dłużej mięso jest marynowane,tym smaczniejsze będzie. Zwykle zostawiam na noc lub na jeden dzień.
Krok 4:
Rozpal grill. Poczekaj, aż drewno opałowe lub węgle się wypalą. W tym czasie nawlecz mięso na szaszłyki. Zostaw cebulę i zioła w rondlu, już dali swoje smaki i soki kawałkom mięsa.
Krok 5:
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe? Połóż szpikulec na grillu. Po chwili obróć szaszłyki, Obserwuj, aby kebab nie zaczął się palić.
Krok 6:
Smaż mięso, aż będzie ugotowane. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie na jednym z kawałków, jeśli sok jest przezroczysty, mięso jest gotowe. Czas smażenia zależy od modelu grilla oraz ilości węgli i ciepła.
Krok 7:
Podawaj kebaby, aż ostygną. Zaoferuj im świeże sałatki lub warzywa, grubo posiekane.
zamiast kolendry do marynowania możesz wziąć pietruszkę lub bazylię lub użyć kilku rodzajów aromatycznych ziół.
w ten sposób możesz marynować mięso z kurczaka, otrzymasz bardzo smaczny, mniej kaloryczny kebab drobiowy.
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g