skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Do sałatki potrzebujesz białej i czerwonej kapusty (pół główki kapusty), dużej papryki, małej marchewki i cebuli, ziół (koperek, zielona cebula).
Krok 2:
Obierz cebulę. Opłucz go i nóż w zimnej wodzie, aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Pokrój w cienkie półpierścienie i przenieś do głębokiego pojemnika. Posyp szczyptą cukru (lub trochę więcej, cebula powinna być lekko słodka). Wlej 1 łyżkę. ocet winny i dobrze rozgnieć rękami. Zostaw, pozwól mu nalegać.
Krok 3:
Obierz białą kapustę z górnych wiotkich i przyciemnionych liści, pokrój. Zawiń połowę główki kapusty w folię spożywczą i schowaj do przechowywania w lodówce. Drobno posiekaj bratnią duszę nożem lub w kombajnie.
Krok 4:
Zrób też z czerwoną kapustą. Obierz, pokrój i drobno posiekaj.
Krok 5:
Dokładnie umyj marchewki z brudu szczotką. Obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj na tarce. Użyłem koreańskiej tarki do marchwi, ale można ją zetrzeć na zwykłej średniej lub dużej wielkości.
Krok 6:
Opłucz koperek, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.
Krok 7:
W głębokiej salaterce połącz dwa rodzaje kapusty, marchew, cebulę i koperek. Dodaj dużą szczyptę soli (skup się na swoich upodobaniach smakowych). Rozgnieć wszystko rękami, kapusta powinna wypuścić sok.
Krok 8:
Umyj i osusz paprykę ręcznikami papierowymi, usuń środek nasionami. Pokrój w cienkie kostki. Posiekaj zieloną cebulę. Dodaj cebulę i paprykę do sałatki. Wymieszać. W razie potrzeby dosolij. Wlej kilka łyżek rafinowanego oleju roślinnego. Możesz dodać trochę octu jabłkowego(około 1 łyżki). Wymieszać.
Krok 9:
Sałatkę można podawać od razu, ale jeśli zostawisz ją na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, będzie jeszcze smaczniejsza. Połóż go na płaskim talerzu ze zjeżdżalnią. Udekoruj liśćmi pietruszki. Smacznego!
w oryginalnym przepisie sałatka Cole slow jest zwieńczona dressingiem na bazie majonezu i octu. Lubię po prostu z rafinowanym olejem roślinnym.
możesz doprawić sosem śmietanowym (około 70 g), musztardą (1 herbata. l.), drobno startego korzenia chrzanu (około 10 g).
kolejna opcja sosu. Wymieszaj śmietanę, majonez, jogurt naturalny, musztardę i szczyptę cukru w misce. Wymieszaj, wlej łyżkę octu. Tankowanie jest gotowe.
Przepis można uzupełnić innymi składnikami. Na przykład dodając wstępnie ugotowane rodzynki, suszone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie lub starte jabłko i korzeń selera.
polecam zrobić własny majonez. warianty przepisów znajdziesz tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g