skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na grzanki. Używamy białego chleba, grzanki z niego będą smaczniejsze niż z czarnego chleba. Chleb może być używany przez dowolną obecność i smak: kształt, bochenek lub bochenek. Ilość składników zgodnie z potrzebami i preferencjami smakowymi można zmienić.
Krok 2:
Pokrój bochenek białego chleba na plastry o grubości około 1 centymetra, nie jest to konieczne cieńsze, w przeciwnym razie wypełnienie nie będzie miało wystarczającej ilości miejsca do wchłonięcia, a grube kawałki pozostaną wilgotne w środku, mogą się nie smażyć. Plastry kroimy w trójkąty, jeśli kawałki są duże, lub pozostawiamy je w całych plasterkach.
Krok 3:
Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu. Ubij jaja kurze widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki z niewielką pianką na powierzchni. Jeśli to danie zostanie przygotowane dla dzieci, zamiast soli i czarnego mielonego pieprzu można dodać cukier, otrzymasz deserowe słodkie grzanki, które dzieci bardziej lubią.
Krok 4:
Wlej mleko, ponownie ubij lub dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, w razie potrzeby zamiast oleju roślinnego możesz użyć oliwy z oliwek, ta ostatnia jest bardziej przydatna. Rozgrzewamy go. Każdy ugotowany kawałek chleba szybko zanurzamy w mieszance mleczno-jajecznej, obracamy kawałek tak, aby chleb pokrył się mieszanką po obu stronach i kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 6:
Smaż chleb na średnim ogniu, najpierw z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj grzanki na patelni przez około 5 minut.
Krok 7:
Zdejmij grzanki z patelni. Jeśli wydaje się, że zostały nasycone olejem, możesz je osuszyć na ręczniku papierowym. Podawaj ciepłe grzanki do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g