grzanki z białego chleba z jajkiem i mlekiem

szybka i pyszna opcja śniadaniowa lub lekka przekąska! Grzanki z białego chleba smażone z jajkiem kurzym i mlekiem uwielbiają Wiele osób, zwłaszcza dzieci. To świetny dodatek do filiżanki kawy lub herbaty na śniadanie. Pomimo prostoty składników, które zawsze znajdują się w każdym domu i szybkości gotowania, dosłownie w ciągu kilku minut okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i pożywne danie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 67 % 32 g
230 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na grzanki. Używamy białego chleba, grzanki z niego będą smaczniejsze niż z czarnego chleba. Chleb może być używany przez dowolną obecność i smak: kształt, bochenek lub bochenek. Ilość składników zgodnie z potrzebami i preferencjami smakowymi można zmienić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bochenek białego chleba na plastry o grubości około 1 centymetra, nie jest to konieczne cieńsze, w przeciwnym razie wypełnienie nie będzie miało wystarczającej ilości miejsca do wchłonięcia, a grube kawałki pozostaną wilgotne w środku, mogą się nie smażyć. Plastry kroimy w trójkąty, jeśli kawałki są duże, lub pozostawiamy je w całych plasterkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka kurze wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu. Ubij jaja kurze widelcem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki z niewielką pianką na powierzchni. Jeśli to danie zostanie przygotowane dla dzieci, zamiast soli i czarnego mielonego pieprzu można dodać cukier, otrzymasz deserowe słodkie grzanki, które dzieci bardziej lubią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko, ponownie ubij lub dobrze wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, w razie potrzeby zamiast oleju roślinnego możesz użyć oliwy z oliwek, ta ostatnia jest bardziej przydatna. Rozgrzewamy go. Każdy ugotowany kawałek chleba szybko zanurzamy w mieszance mleczno-jajecznej, obracamy kawałek tak, aby chleb pokrył się mieszanką po obu stronach i kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż chleb na średnim ogniu, najpierw z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć i usmaż z drugiej strony. Przykryj patelnię pokrywką i trzymaj grzanki na patelni przez około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij grzanki z patelni. Jeśli wydaje się, że zostały nasycone olejem, możesz je osuszyć na ręczniku papierowym. Podawaj ciepłe grzanki do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy