skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jagnięcinę na ognisku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakie mięso lepiej wziąć? Do gotowania na węglu drzewnym idealne jest mięso młodej jagnięciny. W takim przypadku Kebab okaże się miękki, delikatny i bez szczególnie wyraźnego zapachu. Jeśli masz bardziej dojrzałą osobę, weź cytrynę do marynowania, lekko zneutralizuje zapach jagnięciny i sprawi, że kawałki będą bardziej miękkie. Pokrój jagnięcinę na małe porcje.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i osusz. Pokrój jedną cebulę w pierścienie, a drugą posiekaj w drobną kostkę.
Krok 3:
Drobno posiekana cebula, pamiętaj rękami, aby sok się wyróżniał. Wyślij cebulę do mięsa. Dodaj przyprawy do smaku. W razie potrzeby na tym etapie gotowania dodaj drobno posiekane warzywa. Bazylia, kolendra lub pietruszka doskonale komponują się z jagnięciną. Jeśli mięso jest twarde, dodaj sok z wyciśniętej cytryny. Posolić. Dużo soli przed marynowaniem nie jest tego warte. Lepiej dodaj niegodną ilość soli tuż przed smażeniem.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż mięso do rondla lub innego odpowiedniego pojemnika.
Krok 5:
Ułóż krążki cebuli na jagnięcinie, lekko dociśnij. Przykryj pojemnik pokrywką lub owiń folią spożywczą. Wyślij mięso do lodówki na co najmniej 3 godziny lub lepiej marynować przez całą noc.
Krok 6:
Marynowaną jagnięcinę nawlecz na szaszłyki. Usuń małe kawałki cebuli i zieleni, ponieważ podczas gotowania spalą się i zepsują wygląd gotowego dania.
Krok 7:
Rozpal grill. Gdy węgle będą gotowe, połóż szaszłyki do smażenia.
Krok 8:
Obracaj szaszłyki od czasu do czasu, aby kawałki jagnięciny się nie przypaliły.
Krok 9:
Doprowadź szaszłyki do ugotowania. Czas pieczenia zależy od tego, ile młody baran był i od wielkości każdego kawałka. Możesz sprawdzić gotowość, wykonując nacięcie na największym kawałku mięsa. Jeśli zobaczysz przezroczysty sok, kebab jest gotowy! Nie smaż jagnięciny zbyt długo, w przeciwnym razie okaże się sucha i twarda.
Krok 10:
Pachnąca jagnięcina na ogniu jest gotowa! Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami, warzywami i sałatkami!
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g