skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki warstwami z mięsem w piekarniku? Przygotuj składniki. Oprócz wieprzowiny możesz użyć dowolnego mięsa lub drobiu. Ser może być również dowolny — twardy, półtwardy lub miękki.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w cienkie kółka.
Krok 3:
Umyj mięso, Wytnij wszystkie folie i ścięgna. Pokrój na cienkie talerze.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż część ziemniaków cienką warstwą.
Krok 6:
Ziemniaki lekko posyp papryką, pieprzem, solą i posmaruj majonezem.
Krok 7:
Ułóż kawałki wieprzowiny na wierzchu. Posyp ją również papryką, solą i pieprzem.
Krok 8:
Ponownie posmaruj majonezem.
Krok 9:
Ostatnią warstwą ułóż pozostałe ziemniaki, lekko sól, pieprz.
Krok 10:
Posyp tartym serem na wierzchu. Piecz mięso z ziemniakami przez 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Jeśli ser zacznie się mocno rumienić,a naczynie nie będzie jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Podawaj naczynie na gorąco, aż ostygnie. Smacznego!
wołowina będzie musiała upiec trochę dłużej. Radzę natychmiast przykryć formę folią - w ten sposób mięso zostanie upieczone szybciej, danie nie wyschnie, a ser się nie spali. Po 40 minutach pieczenia zdejmij folię i piecz dalej, aż ser pokryje się piękną złotą skórką.
oprócz mięsa i ziemniaków możesz tutaj dodać drobno posiekane suszone śliwki. Nada potrawie owocową kwaskowatość. Można go wymieszać z wieprzowiną lub ułożyć w osobnej warstwie na mięsie.
okaże się bardzo smaczny, jeśli mięso zostanie wstępnie marynowane w cebuli i przyprawach, a następnie ułożone w jednej warstwie na ziemniakach.
nie możesz też układać mięsa i ziemniaków warstwami, ale wszystko wymieszać i włożyć do formy. To prawda, że ziemniaki w tym przypadku lepiej pokroić Nie w plasterki, ale w kostkę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g