ziemniaki warstwami z mięsem w piekarniku pieczone

obfity obiad ze zwykłych potraw dla całej rodziny! Ziemniaki pieczone warstwami z mięsem w piekarniku są przygotowywane szybko i prosto. Jest idealny nie tylko na co dzień, ale także na świąteczny stół, zwłaszcza jeśli jest przygotowany w pięknej formie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 47 % 17 g
węglowodany 25 % 9 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki warstwami z mięsem w piekarniku? Przygotuj składniki. Oprócz wieprzowiny możesz użyć dowolnego mięsa lub drobiu. Ser może być również dowolny — twardy, półtwardy lub miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w cienkie kółka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj mięso, Wytnij wszystkie folie i ścięgna. Pokrój na cienkie talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i rozłóż część ziemniaków cienką warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki lekko posyp papryką, pieprzem, solą i posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki wieprzowiny na wierzchu. Posyp ją również papryką, solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnią warstwą ułóż pozostałe ziemniaki, lekko sól, pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Piecz mięso z ziemniakami przez 40-45 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Jeśli ser zacznie się mocno rumienić,a naczynie nie będzie jeszcze gotowe, przykryj formę folią. Podawaj naczynie na gorąco, aż ostygnie. Smacznego!

wołowina będzie musiała upiec trochę dłużej. Radzę natychmiast przykryć formę folią - w ten sposób mięso zostanie upieczone szybciej, danie nie wyschnie, a ser się nie spali. Po 40 minutach pieczenia zdejmij folię i piecz dalej, aż ser pokryje się piękną złotą skórką.

oprócz mięsa i ziemniaków możesz tutaj dodać drobno posiekane suszone śliwki. Nada potrawie owocową kwaskowatość. Można go wymieszać z wieprzowiną lub ułożyć w osobnej warstwie na mięsie.

okaże się bardzo smaczny, jeśli mięso zostanie wstępnie marynowane w cebuli i przyprawach, a następnie ułożone w jednej warstwie na ziemniakach.

nie możesz też układać mięsa i ziemniaków warstwami, ale wszystko wymieszać i włożyć do formy. To prawda, że ziemniaki w tym przypadku lepiej pokroić Nie w plasterki, ale w kostkę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy