solanka z kapusty z mięsem wieprzowym

klasyczny przepis na kapustę z wieprzowiną! Obfita mieszanka warzywna z kawałkami wieprzowiny to niedrogie, ale bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Jak z najtańszych potraw przygotować obfity lunch lub kolację dla całej rodziny!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 26 % 5 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże warzywa, sezonowe, najlepiej nowe zbiory - dotyczy to zwłaszcza kapusty. Pamiętaj, aby wziąć marynowane ogórki - marynowane ogórki nie będą tutaj pasować. Możesz wziąć dowolną część wieprzowiny: szyję, szynkę i mostek. Ponadto nie jest konieczne stosowanie wieprzowiny - może to być cielęcina, wołowina, a nawet mięso drobiowe. Lub możesz wziąć kiełbaski lub kiełbasę - tylko dla wyobraźni!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Aby cebula była lepiej czyszczona i nie szczypała oczu, namocz ją w zimnej wodzie przez 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki-najlepiej do tego celu użyć obieraczki do warzyw - bardzo cienko przecina skórę. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj wieprzowinę, pokrój na średniej wielkości kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny: może to być dowolna roślina, od słonecznika po oliwę. Ale ponieważ będziemy smażyć na oleju, używaj rafinowanych rodzajów olejów, aby nie przypaliły się na patelni. Dodaj cebulę, smaż na małym ogniu przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki i smaż przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj mięso. Czas pieczenia około 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ogórki umyj, odetnij tyłki, zetrzyj na tarce m również dodaj na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli nagle nie ma pasty pomidorowej, można ją zastąpić sokiem pomidorowym lub keczupem. Dusić wszystko razem przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze umyj kapustę, Usuń 2-3 górne liście i posiekaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jarmuż na patelnię. Intensywnie mieszając, smaż wszystko razem przez kolejne 7-10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obierz czosnek, posiekaj i dodaj na patelnię. Przez prasę przepuściłam ząbek czosnku, ale można go również zetrzeć lub posiekać nożem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj wszystkie składniki, sól, odstaw na 10-15 minut, aby kapusta stała się bardziej miękka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj danie na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy