skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystko, czego potrzebujemy z produktów, to mięso mielone, sól, pieprz, cebula i gotowe ciasto drożdżowe.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 3:
Przygotowanie nadzienia. Pokrój mięso jagnięce lub wołowe na średnie kawałki, a następnie przepuść je przez maszynę do mięsa lub zmiel blenderem do pożądanej konsystencji. Jeśli jagnięcina ma tłuszcz, musisz go odciąć, aby nie nadawał nadzieniu określonego smaku i zapachu. Powstałą masę przenosimy do głębokiej miski, dodajemy pieprz i sól do smaku (można użyć innych przypraw), a także przygotowaną cebulę. Wlej mleko dla soczystości mięsa mielonego.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli mięso mielone wydaje ci się gęste, możesz dodać więcej mleka, wody lub trochę bulionu.
Krok 5:
Po zakończeniu prac przygotowawczych zajmijmy się naszymi ciastami. Z przyjemnością podzielę się z Tobą moją wiedzą i powiem Ci, jak gotować Tatarskie paszteciki z mięsem. Aby to zrobić, rozwałkuj ciasto na kiełbasę, a następnie podziel nożem na małe kawałki o wadze 50 gramów.
Krok 6:
Bierzemy jeden kawałek na raz i formujemy ciasto rękami lub wałkiem do ciasta.
Krok 7:
Na środku rozprowadzamy niewielką ilość przygotowanego mięsa mielonego-około jednej łyżeczki na wierzchu.
Krok 8:
Ściśnij krawędzie, podnosząc je do góry i zbierając. Zostawiamy dziurę w środku.
Krok 9:
Oto takie puste miejsca, które powinniśmy zdobyć. Zostawiamy je na chwilę, przykryte ręcznikiem.
Krok 10:
Rozłóż placki otworem w dół na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym (powinien być półfryt). Gdy tylko się zrumienią, odwróć je i wlej wrzący olej do każdego otworu. Smażyć na małym ogniu, aby mięso było całkowicie upieczone.
Krok 11:
Wyjmij gotowe placki z patelni i usmaż następną partię.
jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta drożdżowego, możesz zrobić je samodzielnie z wody, mąki, soli, cukru i suchych lub świeżych drożdży. Gotowe ciasto pozwala podejść i przygotować ciasta, które zachwycą cię swoim wyglądem i smakiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 320 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe - 226 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g