przeprowadź z gotowego ciasta drożdżowego z jagnięciną

bardzo smaczne ciasta z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie! Tatarskie paszteciki z mięsem to narodowe danie kuchni tatarskiej, które wygląda jak otwarte paszteciki z mięsem smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle podaje się je z gorącym bulionem, w połączeniu z którym będą jeszcze smaczniejsze.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 54 % 19 g
205 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystko, czego potrzebujemy z produktów, to mięso mielone, sól, pieprz, cebula i gotowe ciasto drożdżowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie nadzienia. Pokrój mięso jagnięce lub wołowe na średnie kawałki, a następnie przepuść je przez maszynę do mięsa lub zmiel blenderem do pożądanej konsystencji. Jeśli jagnięcina ma tłuszcz, musisz go odciąć, aby nie nadawał nadzieniu określonego smaku i zapachu. Powstałą masę przenosimy do głębokiej miski, dodajemy pieprz i sól do smaku (można użyć innych przypraw), a także przygotowaną cebulę. Wlej mleko dla soczystości mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli mięso mielone wydaje ci się gęste, możesz dodać więcej mleka, wody lub trochę bulionu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po zakończeniu prac przygotowawczych zajmijmy się naszymi ciastami. Z przyjemnością podzielę się z Tobą moją wiedzą i powiem Ci, jak gotować Tatarskie paszteciki z mięsem. Aby to zrobić, rozwałkuj ciasto na kiełbasę, a następnie podziel nożem na małe kawałki o wadze 50 gramów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy jeden kawałek na raz i formujemy ciasto rękami lub wałkiem do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na środku rozprowadzamy niewielką ilość przygotowanego mięsa mielonego-około jednej łyżeczki na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ściśnij krawędzie, podnosząc je do góry i zbierając. Zostawiamy dziurę w środku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto takie puste miejsca, które powinniśmy zdobyć. Zostawiamy je na chwilę, przykryte ręcznikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż placki otworem w dół na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym (powinien być półfryt). Gdy tylko się zrumienią, odwróć je i wlej wrzący olej do każdego otworu. Smażyć na małym ogniu, aby mięso było całkowicie upieczone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe placki z patelni i usmaż następną partię.

jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta drożdżowego, możesz zrobić je samodzielnie z wody, mąki, soli, cukru i suchych lub świeżych drożdży. Gotowe ciasto pozwala podejść i przygotować ciasta, które zachwycą cię swoim wyglądem i smakiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy