omlet z serem na patelni z mlekiem

z prostych produktów, na śniadanie, dla całej rodziny! Omlet z serem i mlekiem to prosty przepis na obfite i smaczne śniadanie. Gotowanie jest łatwe i szybkie, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dodatek sera sprawia, że omlet smakuje jaśniej i bardziej wyrafinowany.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 13 g
tłuszcze 50 % 14 g
węglowodany 4 % 1 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszysty omlet z mlekiem i serem na patelni? Przygotuj składniki. Jajka powinny być świeże, najsmaczniejszy omlet pochodzi z jaj wiejskich. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboką miskę, rozbij do niej jajka i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać, po prostu połącz białko z żółtkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko, sól. Dodaj sól ostrożnie, biorąc pod uwagę, że ser jest również słony. Ponownie wymieszaj masę i odstaw, aby wszystkie kryształy soli się rozpuściły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Odłóż część sera do podania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ser do ubitych jajek i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku każdego omletu najważniejsza jest dobra Gruba patelnia z pokrywką. Wtedy okazuje się bujny i nie pali się od dołu. Mam taką patelnię z nieprzywierającą powłoką i grubym dnem. Na patelni na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Możesz użyć warzyw do smażenia, ale z kremowym omletem okazuje się znacznie smaczniejszy. Wlej mieszankę jajeczno-serową na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut. W tym czasie omlet dobrze zwiększy swoją objętość. Na powierzchni nie powinno pozostać wilgotnych, nie złapanych obszarów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowy omlet na talerze, krojąc na porcje. Posyp pozostałym serem. Smacznego!

słowo omlet jest Francuskie. W tym kraju uważają, że każdy prawdziwy kucharz jest po prostu zobowiązany do zrobienia omletu. We Francji to danie jest przygotowywane bez wody i mąki, jak w niektórych kuchniach świata, a podczas serwowania koniecznie zwinięte w tubę. Jajka , mleko i patelnia to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić klasyczny omlet.

dziś omlet jest używany jako dodatek, danie główne, gorąca i zimna przekąska, a nawet deser. Przepis jest modyfikowany i udoskonalany poprzez dodawanie i zmianę składników. Dlatego na świecie istnieje kilkanaście odmian omletów. Apetyt niektórych miłośników omletów zatrzymuje tylko alergia na jajka i mleko, które z pewnością są zawarte w klasycznym przepisie. Ale wręcz przeciwnie, prostota gotowania przyciąga nawet tych, którzy nigdy nie stali przy kuchence.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy