skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszysty omlet z mlekiem i serem na patelni? Przygotuj składniki. Jajka powinny być świeże, najsmaczniejszy omlet pochodzi z jaj wiejskich. Każdy zrobi ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 2:
Weź głęboką miskę, rozbij do niej jajka i mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Nie musisz mocno ubijać, po prostu połącz białko z żółtkiem.
Krok 3:
Wlej mleko, sól. Dodaj sól ostrożnie, biorąc pod uwagę, że ser jest również słony. Ponownie wymieszaj masę i odstaw, aby wszystkie kryształy soli się rozpuściły.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Odłóż część sera do podania.
Krok 5:
Dodaj ser do ubitych jajek i wymieszaj.
Krok 6:
W przypadku każdego omletu najważniejsza jest dobra Gruba patelnia z pokrywką. Wtedy okazuje się bujny i nie pali się od dołu. Mam taką patelnię z nieprzywierającą powłoką i grubym dnem. Na patelni na małym ogniu rozpuść kawałek masła. Możesz użyć warzyw do smażenia, ale z kremowym omletem okazuje się znacznie smaczniejszy. Wlej mieszankę jajeczno-serową na patelnię.
Krok 7:
Smaż omlet na małym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut. W tym czasie omlet dobrze zwiększy swoją objętość. Na powierzchni nie powinno pozostać wilgotnych, nie złapanych obszarów.
Krok 8:
Przenieś gotowy omlet na talerze, krojąc na porcje. Posyp pozostałym serem. Smacznego!
słowo omlet jest Francuskie. W tym kraju uważają, że każdy prawdziwy kucharz jest po prostu zobowiązany do zrobienia omletu. We Francji to danie jest przygotowywane bez wody i mąki, jak w niektórych kuchniach świata, a podczas serwowania koniecznie zwinięte w tubę. Jajka , mleko i patelnia to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić klasyczny omlet.
dziś omlet jest używany jako dodatek, danie główne, gorąca i zimna przekąska, a nawet deser. Przepis jest modyfikowany i udoskonalany poprzez dodawanie i zmianę składników. Dlatego na świecie istnieje kilkanaście odmian omletów. Apetyt niektórych miłośników omletów zatrzymuje tylko alergia na jajka i mleko, które z pewnością są zawarte w klasycznym przepisie. Ale wręcz przeciwnie, prostota gotowania przyciąga nawet tych, którzy nigdy nie stali przy kuchence.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g