skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszoną wieprzowinę w śmietanie? Przygotuj wskazane produkty. Lepiej jest wziąć świeżą wieprzowinę, bez smug tłuszczu. Śmietana o zawartości tłuszczu 20 - 25% (mam 25 %). Musztarda Rosyjska, gotowa. Z przypraw biorę chmiel-suneli, ale możesz wziąć swoje ulubione przyprawy. Przygotuj patelnię z grubym dnem lub patelnię do smażenia, patelnię z wysokimi bokami.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem (papierowym lub zwykłym, mięso musi być suche, aby mogło być smażone, a nie duszone). Pokrój wieprzowinę na kawałki, jest to możliwe w kostkach i kostkach. Pamiętaj tylko, że im grubsze mięso jest krojone, tym dłużej zajmie gotowanie. Posiekaną wieprzowinę posyp przyprawami i wymieszaj.
Krok 3:
Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej roślinny i usmaż pokrojoną wieprzowinę na złoty kolor, lepiej to zrobić w częściach, jeśli rondel ma małą średnicę, aby kawałki się nie stykały.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę do wieprzowiny i smaż wszystko razem na średnim ogniu bez przykrycia przez 5-7 minut.
Krok 5:
Wlej 150-200 ml gorącej wody do mięsa z cebulą (aby proces gotowania się nie zatrzymał), zamknij patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 40-45 minut.
Krok 6:
Wymieszaj śmietanę z musztardą, solą. Dodaj tę mieszaninę do wieprzowiny, wymieszaj i kontynuuj duszenie pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 7:
Obierz ząbek czosnku przez prasę. Dodaj czosnek do mięsa, wymieszaj. Dusić jeszcze przez kilka minut. Pod koniec gotowania spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 8:
Podawaj gotową wieprzowinę duszoną w śmietanie na gorąco. Do dekoracji możesz wybrać gotowaną kaszę gryczaną, ryż, makaron, tłuczone ziemniaki. Zaproponowałem mojej rodzinie taką wieprzowinę z gotowaną kaszą gryczaną.
wieprzowina według tego przepisu jest bardzo aromatyczna, delikatna i apetyczna. W kompozycji nie ma ostrych i specyficznych produktów, takie mięso można zaoferować dzieciom.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g