wieprzowina w śmietanie duszona

Codzienny przepis na aromatyczną, pyszną szarpaną wieprzowinę. To wspaniały duet śmietany z wieprzowiną. W wyniku duszenia mięso jest bardzo delikatne, z aromatycznym sosem śmietanowym. Taką wieprzowinę można podawać z dowolnym przystawką-doskonale komponuje się z wieloma potrawami.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 7 % 2 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszoną wieprzowinę w śmietanie? Przygotuj wskazane produkty. Lepiej jest wziąć świeżą wieprzowinę, bez smug tłuszczu. Śmietana o zawartości tłuszczu 20 - 25% (mam 25 %). Musztarda Rosyjska, gotowa. Z przypraw biorę chmiel-suneli, ale możesz wziąć swoje ulubione przyprawy. Przygotuj patelnię z grubym dnem lub patelnię do smażenia, patelnię z wysokimi bokami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem (papierowym lub zwykłym, mięso musi być suche, aby mogło być smażone, a nie duszone). Pokrój wieprzowinę na kawałki, jest to możliwe w kostkach i kostkach. Pamiętaj tylko, że im grubsze mięso jest krojone, tym dłużej zajmie gotowanie. Posiekaną wieprzowinę posyp przyprawami i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej roślinny i usmaż pokrojoną wieprzowinę na złoty kolor, lepiej to zrobić w częściach, jeśli rondel ma małą średnicę, aby kawałki się nie stykały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę do wieprzowiny i smaż wszystko razem na średnim ogniu bez przykrycia przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 150-200 ml gorącej wody do mięsa z cebulą (aby proces gotowania się nie zatrzymał), zamknij patelnię pokrywką i gotuj mięso na małym ogniu przez 40-45 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj śmietanę z musztardą, solą. Dodaj tę mieszaninę do wieprzowiny, wymieszaj i kontynuuj duszenie pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ząbek czosnku przez prasę. Dodaj czosnek do mięsa, wymieszaj. Dusić jeszcze przez kilka minut. Pod koniec gotowania spróbuj soli, w razie potrzeby dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj gotową wieprzowinę duszoną w śmietanie na gorąco. Do dekoracji możesz wybrać gotowaną kaszę gryczaną, ryż, makaron, tłuczone ziemniaki. Zaproponowałem mojej rodzinie taką wieprzowinę z gotowaną kaszą gryczaną.

wieprzowina według tego przepisu jest bardzo aromatyczna, delikatna i apetyczna. W kompozycji nie ma ostrych i specyficznych produktów, takie mięso można zaoferować dzieciom.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy