skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę tartą na patelni? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował tylko produktów piekarniczych, z których zrobisz krakersy. Odpowiedni jest każdy chleb: biały, czarny, Bochenek. Im bardziej maślana podstawa chleba, tym bardziej delikatna i przewiewna będzie bułka tarta. Lepiej jest używać świeżego chleba do panierowania, ale wczorajszy czerstwy chleb można również zutylizować w ten sposób. Nie użyłam słodkiego bochenka.
Krok 2:
Pokrój chleb na kawałki, z kolei w małe kostki. Pożądane jest, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.
Krok 3:
Podgrzej suchą patelnię, połóż na niej kawałki chleba. Okruchy lepiej nie dodawać razem z kostkami chleba, ponieważ wysychają szybciej i mogą zacząć się palić, zanim krakersy osiągną pożądany stan. Na średnim ogniu wysusz chleb, aż będzie chrupiący, mieszając szpatułką, aby się nie przypalił.
Krok 4:
Wyłącz ogrzewanie, pozwól grzankom ostygnąć i stwardnieć.
Krok 5:
Za pomocą młynka do kawy lub innego młynka zmielić krakersy na okruchy. Bułka tarta jest gotowa. Takie krakersy najlepiej przechowywać w szklanej misce lub papierowej torbie w suchym miejscu.
Krok 6:
Ale nadal lepiej nie przechowywać bułki tartej przez długi czas, ponieważ z czasem tracą swój smak — mogą uzyskać nieprzyjemną gorycz lub wilgoć. W razie potrzeby zrób nową partię świeżej bułki tartej.
bułka tarta opcjonalnie można bez problemu kupić w każdym sklepie, oszczędzając w ten sposób czas na przygotowanie panierki w domu. Ale produkt domowy nie jest porównywalny pod względem jakości i smaku z produktem fabrycznym. Z reguły pozostały nieodebrany chleb jest wysyłany do piekarni, aby przygotować panierkę, może już nie być świeży i mieć nieprzyjemny zapach. Ponadto konserwanty są często dodawane do produktów fabrycznych, które zapobiegną ich zepsuciu, co z kolei nie jest zbyt dobre dla organizmu. Również bułka tarta, zrobiona samodzielnie z chleba, będzie kosztować mniej niż te zakupione w sklepie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Biały chleb - 266 kcal/100g