bułka tarta na patelni

domowe, najlepsze, niedrogie, ze zwykłych produktów! Bułka tarta jest niezbędnym składnikiem do przygotowania kotletów, kotletów i innych potraw wymagających smażenia w panierce. Tworzą apetyczną, chrupiącą skórkę na gotowym naczyniu. Krakersy wykonane w domu są znacznie lepsze niż zakupione.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 81 % 48 g
266 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę tartą na patelni? Przygotuj jedzenie. Będziesz potrzebował tylko produktów piekarniczych, z których zrobisz krakersy. Odpowiedni jest każdy chleb: biały, czarny, Bochenek. Im bardziej maślana podstawa chleba, tym bardziej delikatna i przewiewna będzie bułka tarta. Lepiej jest używać świeżego chleba do panierowania, ale wczorajszy czerstwy chleb można również zutylizować w ten sposób. Nie użyłam słodkiego bochenka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na kawałki, z kolei w małe kostki. Pożądane jest, aby były mniej więcej tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej suchą patelnię, połóż na niej kawałki chleba. Okruchy lepiej nie dodawać razem z kostkami chleba, ponieważ wysychają szybciej i mogą zacząć się palić, zanim krakersy osiągną pożądany stan. Na średnim ogniu wysusz chleb, aż będzie chrupiący, mieszając szpatułką, aby się nie przypalił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłącz ogrzewanie, pozwól grzankom ostygnąć i stwardnieć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą młynka do kawy lub innego młynka zmielić krakersy na okruchy. Bułka tarta jest gotowa. Takie krakersy najlepiej przechowywać w szklanej misce lub papierowej torbie w suchym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ale nadal lepiej nie przechowywać bułki tartej przez długi czas, ponieważ z czasem tracą swój smak — mogą uzyskać nieprzyjemną gorycz lub wilgoć. W razie potrzeby zrób nową partię świeżej bułki tartej.

bułka tarta opcjonalnie można bez problemu kupić w każdym sklepie, oszczędzając w ten sposób czas na przygotowanie panierki w domu. Ale produkt domowy nie jest porównywalny pod względem jakości i smaku z produktem fabrycznym. Z reguły pozostały nieodebrany chleb jest wysyłany do piekarni, aby przygotować panierkę, może już nie być świeży i mieć nieprzyjemny zapach. Ponadto konserwanty są często dodawane do produktów fabrycznych, które zapobiegną ich zepsuciu, co z kolei nie jest zbyt dobre dla organizmu. Również bułka tarta, zrobiona samodzielnie z chleba, będzie kosztować mniej niż te zakupione w sklepie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy