marmurkowy stek wołowy na patelni

Ciesz się prawdziwym przysmakiem i wyśmienitym smakiem! Stek Ribeye wykonany z babek rasy Black angus charakteryzuje się wysokim stopniem marmurkowatości, który powstaje z powodu małych warstw tłuszczu i przypomina marmurowy wzór. Stek przygotowany według tego przepisu jest aromatyczny i soczysty.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 18 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
179 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmujemy stek z opakowania i za pomocą ręczników papierowych usuwamy nadmiar płynu, delikatnie osuszając nimi kawałek mięsa. Pozostaw mięso w temperaturze pokojowej na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odbywa się to, aby ostatecznie wołowina była równomiernie ugotowana. Jeśli stek mięsny z lodówki zostanie natychmiast wysłany na patelnię, mięso okaże się piękne, będzie miało złotą apetyczną skórkę na zewnątrz. Ale w środku mięso będzie miało nierównomierne smażenie. Należy również wziąć pod uwagę, że jeśli stek jest większy niż wskazany w przepisie, konieczne jest pozostawienie mięsa do "osiągnięcia" temperatury pokojowej dłużej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj stek olejem roślinnym. Nie solimy i nie pieprzymy!!! Sól wyciąga wilgoć ze steku, dzięki czemu mięso będzie bardziej suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz podgrzej patelnię do maksymalnej temperatury i smaż na niej stek z obu stron, aż utworzy się skorupa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie nadal smażymy stek, aż do pożądanego wysmażenia (smażyłem mięso przez kolejne 6 minut, aby uzyskać dobrze wysmażony stek).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy stek zostanie doprowadzony do pożądanego smażenia, przenieś go na ciepły talerz, który przykrywamy folią. Ma to na celu równomierne rozprowadzenie soku mięsnego na włóknach mięsa. Jeśli natychmiast po smażeniu pokroisz stek, cały sok spłynie na talerz. Dlatego pozwalamy mięsu "odpocząć" przez kilka minut, ale co najmniej dwie, po czym dodajemy sól i czarny pieprz do smaku.

Ribeye to najbardziej znany i popularny stek na świecie. Jest wszechstronny, ponieważ można go gotować na grillu, gorącej patelni lub węglu drzewnym. Ale nie zaleca się marynowania, ponieważ bez marynaty otrzymasz doskonały stek. Dopuszczalne jest tylko stosowanie klasycznych przypraw: soli, pieprzu i oleju.

stopnie wysmażenia i czas gotowania:
Rare – z krwią) - 1 minuta;
medium rare – lekko wysmażone) - 2 minuty;
Medium (średnio wysmażone) - 4 minuty;
Medium well (prawie ugotowane) - 5 minut;
dobrze zrobione – dobrze ugotowane) - 6 minut;
Too well done (całkowicie ugotowane, bez soku).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Marmurkowa wołowina - 170   kcal/100g

Podobne przepisy