meksykańska tortilla

Przygotowanie meksykańskich tortilli jest bardzo łatwe i proste! Tortilla to meksykańska tortilla. Okazują się niesamowicie smaczne i miękkie, są przygotowywane po prostu. Takie ciasta można podawać zamiast zwykłego chleba lub wypełniać nadzieniem, takim jak ormiański cienki chleb pita.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 43 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel miksturę rękami, aż utworzy się okruchy i wlej wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką bezpośrednio z miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, przenosimy je na powierzchnię roboczą, którą w razie potrzeby można lekko posypać mąką. Zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Takie ciasto nie jest tego warte. Gotowe ciasto zbieramy w Kolobok, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem (Zwykle przykrywam folią i ręcznikiem na wierzchu) i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 równoważnych wielkości części: możesz podzielić piłkę na sekcje lub rozwałkować opaskę uciskową z ciasta i podzielić nożem na identyczne kawałki. Czasami dzielę & quot; na oko & quot;, a czasami używam do tego wagi kuchennej, aby wszystkie półfabrykaty miały taką samą wagę. Rozwałkuj każdy kawałek cienko wałkiem do ciasta. Grubość ciasta powinna wynosić około 1-2 mm, nie przesadzaj podczas walcowania, w przeciwnym razie ciasta mogą okazać się suche i kruche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć tortille na suchej patelni na średnim ogniu z obu stron. Tortille powinny się zrumienić, ale pozostać miękkie, nie suszyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasta układamy na płaskim naczyniu (desce) i owijamy ręcznikiem lub wkładamy do rondla i zamykamy pokrywką. W ten sposób gotują się na parze, pozostają miękkie i nie pękają.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciastka są przechowywane w szczelnie zamykanej torbie. Smacznego!

Zwykle kupowałem te tortille w sklepie, ale potem nauczyłem się gotować meksykańską tortillę według bardzo prostego przepisu i w domu. Początkowo podawałem je moim krewnym jako chleb do pierwszych i drugich dań, ale potem nauczyłem się robić z nich pełne fast foody, wypełniając je różnymi nadzieniami. Moim ulubionym nadzieniem jest mieszanka pieczonej na suchej patelni papryki, twardego sera i smażonej piersi z kurczaka. Gorąco polecam tortille w każdej formie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy