skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy.
Krok 2:
W głębokiej misce o odpowiedniej wielkości przesiej mąkę solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło.
Krok 3:
Zmiel miksturę rękami, aż utworzy się okruchy i wlej wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto łyżką bezpośrednio z miski.
Krok 4:
Gdy ciasto zacznie gromadzić się w grudkę, przenosimy je na powierzchnię roboczą, którą w razie potrzeby można lekko posypać mąką. Zagnieść miękkie, delikatne ciasto. Takie ciasto nie jest tego warte. Gotowe ciasto zbieramy w Kolobok, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem (Zwykle przykrywam folią i ręcznikiem na wierzchu) i odstawiamy na 20-30 minut, aby odpoczęło.
Krok 5:
Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 równoważnych wielkości części: możesz podzielić piłkę na sekcje lub rozwałkować opaskę uciskową z ciasta i podzielić nożem na identyczne kawałki. Czasami dzielę & quot; na oko & quot;, a czasami używam do tego wagi kuchennej, aby wszystkie półfabrykaty miały taką samą wagę. Rozwałkuj każdy kawałek cienko wałkiem do ciasta. Grubość ciasta powinna wynosić około 1-2 mm, nie przesadzaj podczas walcowania, w przeciwnym razie ciasta mogą okazać się suche i kruche.
Krok 6:
Smażyć tortille na suchej patelni na średnim ogniu z obu stron. Tortille powinny się zrumienić, ale pozostać miękkie, nie suszyć.
Krok 7:
Gotowe ciasta układamy na płaskim naczyniu (desce) i owijamy ręcznikiem lub wkładamy do rondla i zamykamy pokrywką. W ten sposób gotują się na parze, pozostają miękkie i nie pękają.
Krok 8:
Gotowe ciastka są przechowywane w szczelnie zamykanej torbie. Smacznego!
Zwykle kupowałem te tortille w sklepie, ale potem nauczyłem się gotować meksykańską tortillę według bardzo prostego przepisu i w domu. Początkowo podawałem je moim krewnym jako chleb do pierwszych i drugich dań, ale potem nauczyłem się robić z nich pełne fast foody, wypełniając je różnymi nadzieniami. Moim ulubionym nadzieniem jest mieszanka pieczonej na suchej patelni papryki, twardego sera i smażonej piersi z kurczaka. Gorąco polecam tortille w każdej formie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g