skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rybę pod marynatą z marchwi i cebuli? Przygotuj wszystkie komponenty zgodnie z listą. Jakiej ryby najlepiej użyć? Morszczuk, mintaj lub dorsz są idealne do przepisu. Robiłam morszczuka. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją z zamrażarki i rozmroź w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Morszczuk oczyść łuski i pamiętaj, aby odciąć ostre płetwy. Jeśli pozostawisz płetwy, to podczas gotowania część z nich może oddzielić się od ryby, co zepsuje gotowe danie. Opłucz tusze w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami. Na rybach nie powinno być nadmiaru wody.
Krok 3:
Pokrój morszczuka na małe porcje i lekko Posol. Obierz i umyj cebulę i marchewkę.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij rybę na patelnię i smaż na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. Zajęło mi to około 8-10 minut z każdej strony.
Krok 5:
Pokrój cebulę niezbyt grubo. Metoda krojenia może być dowolna według własnego uznania (półpierścienie, kostki itp.). Zetrzyj marchewki na tarce zbożowej lub tarce do koreańskich sałatek.
Krok 6:
Włóż gotową rybę z patelni do osobnego głębokiego pojemnika.
Krok 7:
Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 8:
Na patelnię, na której smażono rybę, wyślij cebulę. Smażyć na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 9:
Dodaj marchewki do cebuli i gotuj wszystko razem przez około 10-15 minut (pamiętaj, aby mieszać). Gdy warzywa będą gotowe, wyślij koncentrat pomidorowy i drobno posiekane warzywa na patelnię. Dostosuj ilość koncentratu pomidorowego do smaku. W oryginalnym przepisie zaproponowano użycie 5 łyżek. l., dodałem tylko 3 łyżki. L. i to wystarczyło. Wszystko wymieszaj, trzymaj w ogniu dosłownie przez kilka sekund.
Krok 10:
Wyślij pieczeń pomidorowo-warzywną do ryby i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Jeśli ryba jest sucha, dodaj 1-2 łyżki.l łyżki oleju roślinnego (może być nierafinowany). Po ostygnięciu ryby wyślij ją do lodówki na co najmniej kilka godzin. Im dłużej morszczuk będzie marynowany,tym smaczniejszy będzie.
Krok 11:
Podawaj morszczuka pod marynatą z marchwi i cebuli na zimno. Bardzo smaczne jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanego ryżu lub ziemniaków.
smażoną rybę można uwolnić z kości przed marynowaniem. Bardziej lubię całe kawałki, więc nie usuwam kości.
smacznego!
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
winogronowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Morszczuk pieczony - 105 kcal/100g
- Morszczuk gotowany - 95 kcal/100g
- Morszczuk świeży - 86 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g