skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić jajecznicę z serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Na jedną porcję wystarczą dwa jajka, ale miałem tylko małe jajka, wziąłem trzy. Ser do przepisu jest lepszy niż ten, który dobrze się topi. Wybierz dobrej jakości ser, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 2:
Zetrzyj ser. Wybrałem średnie, ale możesz pocierać duże, to jak najbardziej Ci się podoba.
Krok 3:
Weź patelnię o odpowiednim rozmiarze. Dla jednej osoby wystarczy patelnia o średnicy 15-18 cm. Rozpuść masło na małym ogniu. I dodaj trochę warzyw. To pierwszy sekret dobrej jajecznicy. Masło może szybko się spalić. Dodanie warzyw zapobiegnie temu, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania.Gorenje. Dobrze rozgrzej olej.
Krok 4:
Rozbij jajka na patelnię. Ja smażę glazurę, ale można mieszać białka z żółtkami, to jak najbardziej.
Krok 5:
Zrób najmniejszy ogień pod patelnią-to drugi sekret udanej glazury. Na dużym ogniu białko ugotuje się szybciej niż żółtko i może zacząć się palić. Gdy białko się zestali, dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że jajecznica będzie z solonym serem, nie przesadzaj. Uwielbiam świeżo zmielony pieprz.
Krok 6:
Jakie będzie żółtko w gotowej jajecznicy, wybierz. Uwielbiam płyn, ale możesz go bardziej usmażyć, dostosuj go do swoich upodobań. Gdy żółtka będą prawie gotowe, posyp jajecznicę serem. Smaż jajecznicę przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi. Możesz przykryć patelnię pokrywką, wtedy ser stopi się szybciej, ale żółtko może stać się białe. Nie robię tego, zawsze smażę bez pokrywki. Posyp gotową jajecznicę ziołami.
podawaj gotowe jajka sadzone na patelni lub na talerzu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g