cienkie naleśniki na ryazhenka

naleśniki na ryazhenka uzyskuje się w otworach. Naleśniki na ryazhenku mają delikatny, kremowy smak z lekką kwaskowatością. Pikantne nadzienia dobrze się z nimi łączą: śledź, wędzona ryba, kawior. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że słodkie nadzienia nie są tu gorsze. Jedliśmy z dżemem gruszkowym i kwaśną śmietaną. Pyszne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 5 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 67 % 22 g
165 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania cienkich naleśników na ryazhenka potrzebujemy: mąki, ryazhenka (mam 4% tłuszczu, ale jest to możliwe i mniej tłuszczu); duże jajka, cukier, woda (wrząca woda), soda i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz jajka, cukier i sól. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Nie trzeba mocno ubijać, aby na powierzchni nie pojawiły się bąbelki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać sfermentowane mleko w temperaturze pokojowej i ponownie wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i Dodaj części do ciasta. Mieszając po każdej porcji mąki, aby uniknąć grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą wodę do ciasta, ciągle mieszając cienkim strumieniem. Musisz szybko wymieszać, aby uniknąć grudek podczas parzenia ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aby olej całkowicie rozproszył się po cieście. Jeśli konsystencja ciasta okaże się zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej wrzącej wody. Pozostaw ciasto na 10-15 minut do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię i posmaruj olejem roślinnym. Wlać trochę ciasta i smażyć naleśnik z obu stron na złoty kolor. Aby usmażyć następujące naleśniki, nie musisz smarować patelni olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim. W razie potrzeby możesz posmarować każdy masłem. Podawaj naleśniki z dowolnym dżemem, dżemem, świeżymi jagodami i owocami lub po prostu ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

naleśniki są świetne, ponieważ można je jeść nie tylko na Ostatki, ale przez cały rok. To bardzo sycący deser, który może być pełnym śniadaniem, niedzielnym lub codziennym. Dla mnie naleśniki są prawdziwym zbawieniem. Dziecko poszło do szkoły i nie było przyzwyczajone do jedzenia wcześnie rano. A nakarmienie go czymś to prawdziwy problem. Na ratunek przyszły naleśniki, które uwielbia.& nbsp; w weekend wypróbowałem nowy przepis na naleśniki. Wcześniej robiliśmy to na kefirze, na mleku, na płatkach owsianych, a nawet na soku z buraków. Przyszła kolej na ryazhenka. Nie gorzej niż na mleku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ryazhenka - 85   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy