klopsiki mielone z sosem w piekarniku

delikatne klopsiki mielone z pysznym sosem. Klopsiki z mięsa mielonego można przygotować z dowolnym sosem: kwaśną śmietaną, śmietaną, mlekiem. Okazuje się pyszny z pomidorem. Podczas pieczenia w piekarniku aromatyczny sos nasyca klopsiki smakiem warzyw i czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 31 % 8 g
164 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania mielonych klopsików z sosem w piekarniku. Mam mieloną wieprzowinę, ale możesz wziąć dowolną: wołowinę, kurczaka lub mieszankę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz bochenek lub chleb w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, posiekaj losowo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę w dowolny dogodny sposób. Użyłam blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj Bochenek namoczony w mleku do cebuli, ponownie zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż powstałą masę do mięsa mielonego. Dodaj jajko, czarny pieprz, sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj mięso mielone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj okrągłe kulki, zwiń mąkę. W przyszłości podczas pieczenia mąka nada sosowi pomidorowemu lekką gęstość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Szybko smażyć klopsiki z obu stron, aż powstanie złoty kolor. Smażenie utrzyma soki mięsne w środku, a klopsiki będą delikatne i soczyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż smażone bibułki w naczyniu do pieczenia. Jedna bita nie weszła do mnie, upiekłam ją osobno.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Składniki do przygotowania sosu pomidorowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obierz marchewki, zetrzyj na grubej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej olej roślinny na patelnię, smaż warzywa na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj koncentrat pomidorowy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej wodę, dobrze wymieszaj. Dusić sos na małym ogniu przez 10 minut. Trochę soli.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj dowolne przyprawy i przyprawy. Wziąłem bazylię i mieszankę ziół (śródziemnomorską). Wymieszać. Zioła ujawnią swój smak i aromat podczas pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Napełnij klopsiki sosem pomidorowym. Pożądane jest, aby całkowicie zakrył Bila.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 minut. Podawaj bibułki na gorąco z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

nie można smażyć klopsików na patelni, ale najpierw piec w formie do połowy ugotowanej. Na powierzchni powinna powstać cienka skorupa. Następnie wlej bibułki z przygotowanym sosem pomidorowym i włóż z powrotem do piekarnika.

koncentrat pomidorowy można zastąpić puree z pomidorów w puszkach.
do sosu możesz dodać 1 łyżkę.l kwaśna śmietana.

oczywiście możesz ugotować takie danie na patelni. Ale podczas pieczenia proces przebiega nieco inaczej. Kulki w piekarniku prawie się nie gotują, ale marnieją, równomiernie rozgrzewając się ze wszystkich stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy