filet z kurczaka w bułce tartej na patelni

Filet z kurczaka z chrupiącą skórką i delikatnym mięsem w środku! Filet z kurczaka smażony na patelni w bułce tartej doskonale urozmaica menu, działając jako gorący z dowolnym dodatkiem, a także nadaje się na świąteczny stół lub romantyczną kolację jako niezależne danie ze świeżymi warzywami i ziołami. Okazuje się obfite, ale jednocześnie lekkie danie. I bardzo smaczna chrupiąca rumiana skórka i delikatne białe mięso w środku nie pozostawiają nikogo obojętnym. Takie danie jest przygotowywane bardzo prosto i szybko, ale okazuje się smaczne i piękne, więc przepis na takie danie jest poszukiwany przez nowoczesne gospodynie domowe.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 20 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 21 % 8 g
197 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Filet z kurczaka jest dobrze umyty, pokrojony na małe cienkie kawałki-talerze. Po raz kolejny myjemy mięso z kurczaka i suszymy ręcznikami papierowymi. Aby filet był lepszy i szybszy do smażenia, kawałki mięsa można pokonać młotkiem kuchennym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta z jaj kurzych. Wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Widelcem lub ręczną trzepaczką ubij jajka kurze, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, nie musisz ubijać jajek mikserem lub blenderem, aż uzyskasz gęstą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka w mieszance jajecznej, aby przykrył go ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A następnie filet z kurczaka w mieszance jajecznej zawijamy w bułkę tartą ze wszystkich stron. Bułkę tartą można kupić gotowe lub szybko przygotować samodzielnie z bułki tartej za pomocą młynka do kawy. Najważniejsze jest to, że są świeże, bez zapachu stęchlizny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej go. Rozłóż filet z kurczaka w bułce tartej na gorącym oleju. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez 3 minuty. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj filet w ogniu przez około 7 minut. Zdejmij pokrywkę, pozwól filetowi wyschnąć na ogniu przez 2 minuty i wyjmij go z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj filet z kurczaka na stole, z dodatkiem lub bez, ze świeżymi warzywami, sałatką lub świeżymi ziołami, chlebem i sosem, opcjonalnie. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy