skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Filet z kurczaka jest dobrze umyty, pokrojony na małe cienkie kawałki-talerze. Po raz kolejny myjemy mięso z kurczaka i suszymy ręcznikami papierowymi. Aby filet był lepszy i szybszy do smażenia, kawałki mięsa można pokonać młotkiem kuchennym.
Krok 2:
Gotowanie ciasta z jaj kurzych. Wbij jajko kurze do miski, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw.
Krok 3:
Widelcem lub ręczną trzepaczką ubij jajka kurze, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki, nie musisz ubijać jajek mikserem lub blenderem, aż uzyskasz gęstą pianę.
Krok 4:
Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka w mieszance jajecznej, aby przykrył go ze wszystkich stron.
Krok 5:
A następnie filet z kurczaka w mieszance jajecznej zawijamy w bułkę tartą ze wszystkich stron. Bułkę tartą można kupić gotowe lub szybko przygotować samodzielnie z bułki tartej za pomocą młynka do kawy. Najważniejsze jest to, że są świeże, bez zapachu stęchlizny.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej go. Rozłóż filet z kurczaka w bułce tartej na gorącym oleju. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony na złoty kolor. Następnie odwróć i smaż z drugiej strony przez 3 minuty. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj filet w ogniu przez około 7 minut. Zdejmij pokrywkę, pozwól filetowi wyschnąć na ogniu przez 2 minuty i wyjmij go z patelni.
Krok 7:
Podawaj filet z kurczaka na stole, z dodatkiem lub bez, ze świeżymi warzywami, sałatką lub świeżymi ziołami, chlebem i sosem, opcjonalnie. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g